četrtek, 18 aprila, 2024
DomaLokalnoAkcija Spregovorimo o nasilju v Nm

Akcija Spregovorimo o nasilju v Nm

Društvo življenje brez nasilja je danes dopoldne v Knjigarni Goga na Glavnem trgu v Novem mestu izvedlo akcijo SPREGOVORIMO O NASILJU. Akcija osveščanja o nasilju med nami je potekala v okviru Dneva za spremembe, ki ga vsako leto organizira Slovenska filantropija.

Društvo življenje brez nasilja se celostno ukvarja s problematiko nasilja v našem okolju že 25 let. V društvu nudimo strokovno pomoč žrtvam nasilja preko programa Varna hiša in Svetovalnica za žrtve nasilja. Izvajamo pa tudi delavnice, predavanja in konzultacije za osnovne in srednje šole, vrtce, zdravstvene ustanove, nevladne organizacije in druge.

Z zavedanjem, kako zelo pomembno je prepoznavanje nasilja v našem ožjem in širšem okolju, da se znamo pred nasiljem zaščititi ter pomagati bližnjemu, ki je v stiski, smo strokovne delavke Društva pripravile akcijo osveščanja.

Rdeča nit dogodka je bila prav spregovoriti o nasilju, saj je to prvi korak, ki prispeva k prekinitvi nasilja. Na dogodku je sodelovalo 36 prostovoljcev.

K dogodku smo povabili mlade, ki še posebej potrebujejo informacije in podporo pri reševanju stisk in različnih težav. Pri akciji so sodelovali dijaki Gimnazije Novo mesto. Za dijake 2. letnika je strokovna delavka društva, Vesna Draginc, izvedla delavnico z naslovom »Naša (ne)nasilna vedenja«. Dijaki so izpostavili, da so na delavnici pridobili nove informacije in si osmislili svoje dosedanje reakcije v različnih odnosih. Še posebno v odnosih, ki so jim pomembni in kako se v odnosih vsak od nas odziva, kaj vse vpliva na naša odzivanja. Delavnica jim je bila zanimiva in poučna, tudi z vidika razumevanja in prepoznavanja razlike med konfliktom in nasiljem. Pomembno sporočilo iz delavnic pa jim je bilo tudi kako postopati, kadar bi bili priča situaciji, ko se nasilje dogaja.

V nadaljevanju pa so se dijaki pridružili v Založbi Goga in pristopili k izdelovanju belih pentelj. Bele pentlje namreč simbolizirajo ozaveščanje pojava nasilja nad ženskami. K izdelovanju belih pentelj so se pridružili tudi mimoidoči.

Veseli nas, da so nas z obiskom dogodka podprli tudi pomočnik direktorice CSD Dolenjske in Bele Krajine, enota Novo meto, Alen Pust in strokovne delavke Centra za socialno delo.

Ves čas dogodka so v prostorih Goge potekali tudi svetovalni in informativni pogovori. Dijaki in zainteresirani posamezniki so se pogovorili s strokovnimi delavkami Varne hiše in Svetovalnice za žrtve nasilja ter z osebo z izkušnjo nasilja in študentko Fakultete za socialno delo. Odziv dijakov je bil pozitiven. Z velikim zanimanjem so postavljali vprašanja in poizvedovali o delu v programih, doživetem nasilju in oblikah pomoči. Povedali so, da jim je bil dan za spremembe zanimiv, pridobili so nova znanja o nasilju in o vplivu vedenj na odnose, Povedali so tudi, da jim bo lažje poiskati pomoč, če se bodo znašli v težavah.

Z akcijo smo želeli prebuditi vsakega posameznika in spomniti, da je pomembno, da se med seboj pogovarjamo, povezujemo, si podelimo stiske in si pomagamo. Kadarkoli se lahko znajdemo v situaciji, ko smo za nekoga svetla lučka v njegovi črnini, kot je lahko tudi nekdo drug za nas smerokaz na poti iz težav.

Na Društvo življenje brez nasilja se lahko obrnete po pomoč na telefonski številki: 031 393 614, Varna hiša, 031 696 389 (Novo mesto) ali 051 201 760 (Bela krajina) ali na e-pošti: drustvo.dzbn.nm@gmail.com(Melita Kramar, Strokovna vodja programa Varna hiša)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča