petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaAmeriške izjave dvigujejo ceno črnega zlata. In višja cena goriv v torek...

Ameriške izjave dvigujejo ceno črnega zlata. In višja cena goriv v torek je?

Negotove razmere, vojne vihre in nepremišljene izjave. Cene nafte so se v azijskem trgovanju zvišale in dosegle najvišje vrednosti po juliju leta 2008. Naftne trge je namreč razburila izjava ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna, da se Bela hiša in zavezniki pogovarjajo o prepovedi uvoza nafte iz Rusije.

In neuradno lahko jutri, torej v torek, pričakujemo občutno podražitev goriv tudi na slovenskih bencinskih servisih. Razen, če bo slednje morda omejila vlada. Po naših neuradnih informacijah naj bi se cena določenih pogonskih goriv zvišala za 11 centov. O občutnem zvišanju goriv cen so bili bencinski servisi obveščeni že konec minulega tedna. Bomo videli, s čim oz. s kakšnimi cenami nam bo postregel torek – PREVERITE TUKAJ.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena aprila, se je do poldneva po singapurskem času podražila za 10,37 dolarja (cca. 9,52 evra) na 126,05 dolarja (cca. 115,75 evra) za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzgor za 11,37 dolarja (cca. 10,46 evra) na 129,84 dolarja (cca.119,37 evra). Nafta brent je sicer rekordno ceno 147,50 dolarja (cca.135 evrov) za sod dosegla julija 2008.

Ker je Rusija tretja največja proizvajalka nafte, bi takšna poteza še povečala krizo v oskrbi ravno v času, ko se povpraševanje povečuje.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča