četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaAndrijanič postal minister za digitalno preobrazbo

Andrijanič postal minister za digitalno preobrazbo

DZ je Marka Borisa Andrijaniča imenoval za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Za je glasovalo 45 navzočih na seji, proti jih je bilo 44. Andrijanič digitalno preobrazbo vidi kot “ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj”. Na ta položaj prihaja iz tehnološkega podjetja Uber, sicer pa o sebi pravi, da je v času življenja v tujini spremljal in soustvarjal številne uspešne digitalne zgodbe. Političnih ambicij, kot trdi, nima.

Kot ključni cilj je izpostavil v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi uresničiti čim več od prvih 40 rešitev za digitalizacijo, ki jih je strateški svet za digitalizacijo predstavil junija. Strateški svet, v katerem je po Andrijaničevih besedah 47 izjemnih strokovnjakov z različnih področij, ki imajo bogate izkušnje iz tujine, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. “Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno,” je tako kot na junijski predstavitvi dejal tudi danes. Med njimi je izpostavil ukrepe za državljane, kot so e-gradbeno dovoljenje, informativni izračun otroških dodatkov in davčni trajnik, kot tudi za podjetja – ti naj bi med drugim poenostavili poslovanje z državo ter spodbudili nastajanje startupov in kroženje možganov.

Na področju zdravstva se bo lotil ukrepov, ki bodo s pomočjo naprednih tehnologij reševali življenja, skrajšali čakalne vrste in prihranili milijone pri javnem naročanju, na področju izobraževanja pa je napovedal uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Državljanom bi ponudil digitalni bon za pridobivanje e-veščin, je dodal. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča