APEL – podobo na ogled

APEL – podobo na ogled

-
0 57

Popoldne je pred nami poseben dogodek v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje – slovesno odprtje edinstvene razstave z naslovom APEL podobo na ogled … Avtorica razstave umetniških del izbranih avtorjev iz zapuščine dr. Zorana Kržišnika in zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje je Maruša Stupica, u. d. i. a.
Prireditev, ki jo bodo z glasbo obogatili učenci in učitelji Glasbene šole Trebnje, slavnostni govornik pa bo nekdanji direktor Cankarjevega doma Ljubljana, Mitja Rotovnik, bo danes, 17. maja 2018, ob 18. uri v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje. (Vabilo je pripeto.)

Spomnimo: Dr. Zoran Kržišnik je leta 1947 postal upravnik Moderne galerije, desetletje zatem je postal njen ravnatelj in jo je vodil vse do leta 1986. Bil je pobudnik in gonilni motor grafičnega bienala, ki ga je razvil v enega najbolj prepoznavnih dogodkov v mednarodnem prostoru. Prvi bienale se je začel 3. julija 1955. Ob nastanku Tabora likovnih samorastnikov v Trebnjem je leta 1968 prepoznal skrite potenciale – štiri desetletja, vse do smrti 3. julija 2008, je vodil umetniški svet, ki je odločilno vplival na razstavni program in vstop trebanjske zbirke naive v mednarodni prostor.

Dr. Zoran Kržišnik je zvesto spremljal umetnike, usmerjal njihov umetniški razvoj in odločilno vplival na ugled tako Mednarodnega grafičnega likovnega centra, pod okrilje katerega je preselil grafični bienale, kot tudi Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Dodatne informacije: Andrejka Vabič Nose, kustosinja GLS Trebnje, galerija@ciktrebnje.si , 07 34 82 106 ali 07 34 82 100