Aretirali pet obmejnih policistov: za podkupnino žigosali potne liste

0
2331

Petim obmejnim policistom iz Gruškovja in Zavrča so odvzeli prostost, zoper njih pa potekajo tudi postopki za prekinitev delovnega razmerja, zaradi suma, da so v zameno za podkupnine žigosali potne liste tujim državljanom. Generalna direktorica policije je že odredila izredni strokovni nadzor, poroča 24ur.com.

Več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost Slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja, sporočajo z Generalne policijske uprave.

Pri tem so, kot je prvi poročal Večer, odvzeli prostost petim policistom z mariborske policijske uprave. Gre za štiri zaposlene na postaji mejne policije (PMP) Gruškovje in enega na PMP Zavrč. Osumljeni so, da so v zameno za podkupnine tujim državljanom žigosali potne liste ter jim s tem omogočili bivanje v schengenskem prostoru.

Opravili več hišnih preiskav

Slovenska policija je odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je v zameno za plačilo omogočala nezakonito bivanje na območju Schengna državljanom tretjih držav. Pri tem so odkrili, da združba sega tudi v policijske vrste, natančneje sodelovanje omenjenih petih obmejnih policistov. Ti so, kot sporočajo z Generalne policijske uprave, v zameno za plačilo državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem pa so jim omogočili neprekinjeno bivanje v Schengnu, kljub predpisom, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni.

Kazniva dejanja s področja korupcije je policija odkrila tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, opravili so več hišnih preiskav in drugih preiskovalnih dejanj pri osumljencih, nekatere tudi na območju Avstrije. Izvajajo tudi druge ukrepe za zagotavljanje notranje varnosti v policiji, še sporočajo.

‘Okrnili ugled policije’

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. Osumljene bodo pripeljali pred preiskovalnega sodnika. Zoper njih pa že potekajo delovnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja, danes pa jim je bil vročen suspenz, “saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti”, sporočajo s policije.

Bobnarjeva odredila izredni strokovni nadzor

Generalne direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost, koordinirala delo v tem primeru, je že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

S podobnimi primeri se ukvarjajo tudi v drugih državah na zunanji schengenski meji. Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v EU pa naj bi se, tako GPU, odpravilo v letu 2022 s tehnično rešitvijo oz. sistemom vstopa in izstopa, ki bo avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj