sobota, 20 aprila, 2024
DomaGospodarstvoAvto Krka je napovedala nove poslovne enote

Avto Krka je napovedala nove poslovne enote

Zavedajo se, da sta razvoj in znanje tisto, kar jih ohranja biti prvi med najboljšimi. Enota tehničnih pregledov Avto Krka v Novem mestu je prva enota, ki je zaorala ledino in še danes ostaja izredno pomemben člen skupine Avto Krka. V 24. ih letih so ustanovili 29 enot po celi Sloveniji, razvoj in velikost v letošnjem jubilejnem letu pa še povečujejo. S projekti novih enot so pričeli v Radljah ob Dravi, Velenju, Kranju in Domžalah, v jugovzhodnem delu Slovenije pa bosta Novemu mestu najbližje novi enoti v Črnomlju in v Brežicah.

Enota Novo mesto je prva enota, ki je leta 1997 zaorala ledino in še danes ostaja izredno pomemben člen skupine Avto Krka. Kot jo vsi poznajo, je locirana pod Trško Goro, poleg Ere. Enota predstavlja tradicijo in je sinonim kakovosti, odzivnosti ter strokovnosti. Že na samem začetku so imeli veliko vizijo in strategijo. Z dobrim delom in odnosom do strank je Avto Krka v 24. ih letih postala vodilna na področju opravljanja tehničnih pregledov, registracij, zavarovanj, tahografov in postopkov kontrole skladnosti vozil, t. i. homologacij.

V skoraj četrt stoletja dolgem obdobju so ustanovili 29 enot po celi Sloveniji in v letošnjem letu so se odločili skupno zabeležiti dosežen mejnik ter nadaljevati z uspešnim delom še naprej. Razvoj je bil in je še vedno prisoten na vseh področjih delovanja skupine. Najpomembnejši del so zaposleni, kajti prepričani so, da skrb za družine strank izhaja iz skrbi za njihovo družino zaposlenih. Danes lahko rečejo, da je iz skupine 15. ih zaposlenih nastala skupina Avto Krka, ki sedaj šteje 497 zaposlenih in še raste. Skupaj in prav vsak dan na letnem nivoju poskrbijo za več kot pol milijona vozil, v Novem mestu pa opravijo okvirno 30. 000 postopkov letno.

Avto Krka je pomemben partner v sodelovanju z Agencijo za varnost v prometu kot tudi z Ministrstvom za infrastrukturo. Spoštujejo predpise in zakone, ki jih zavezujejo in skupaj s sekcijo za tehnične preglede, sekcijo za registracijo, sekcijo za zavarovanja na Gospodarski zbornici Slovenije soustvarjajo prometno varno okolje v Sloveniji. Ne samo varnost, tudi kakovost je načelo njihovih prizadevanj. Vse tehnološke novosti in najboljše storitve svojim strankam tako omogočajo na enem mestu.

Razvoj in velikost skupine Avto Krka v jubilejnem letu še povečujejo. Projekti novih enot so se pričeli izvajati v Radljah ob Dravi, Velenju, Kranju, Domžalah ter Novemu mestu najbližje, dve novi enoti v Črnomlju in v Brežicah. Na vseh enotah bodo stranke lahko opravile tehnični pregled vozila, postopke registracij, kontrolo skladnosti vozil bolj znano kot homologacije, kontrolo tahografov in zavarovanja.

Velika novost skupine Avto Krka pa se odpira na zavarovalnem področju. Stranke lahko na vseh enotah, poleg sklenitve avtomobilskega zavarovanja, sklenejo katerokoli drugo vrsto zavarovanj, predmet zavarovanja so lahko tudi določeni produkti zdravja, hišni ljubljenčki ipd. Kot zavarovalni posredniki svetujejo pravnim osebam na zavarovalnem področju. Široka ponudba zavarovalnih produktov je rezultat izjemnega sodelovanja z vsemi največjimi zavarovalnicami na slovenskem trgu.

Novosti na področju kontrole skladnosti vozil

Prav nove zahteve predpisov na področju motornih vozil zajemajo tudi bistvene novosti na področju kontrole skladnosti vozil in tahografov, ki jih izvajajo v skupini Avto Krka. Za obe področji imajo pridobljene vse akreditacije, kar pomeni usposobljeno osebje, opremo in prostore, kar omogoča hitre in kakovostne storitve na enem mestu.

Najpomembnejše novosti:

-Zakon o davku na motorna vozila ZDMV-1 (Uradni list, RS št. 200/20), ki določa nova merila za izračun davčne osnove: vrsto goriva, izpust CO2, moč motorja in okoljevarstvena kategorija, ki opredeljuje emisijski standard EURO.

-Izstop Združenega kraljestva iz EU in dopolnitev homologacijske zakonodaje Unije v zvezi z izstopom, kar pri nakupu rabljenega vozila pomeni carinski postopek ter postopek za pridobitev potrdila o skladnosti vozila.

-Spremembe Uredb EU glede posebnih ukrepov za motorna kolesa in traktorje, kot odziv na pandemijo COVID-19. Po novi Uredbi se nova motorna kolesa z motorji Euro 4 lahko registrirajo kot vozila iz zaključka serije do 31. decembra 2021, se pravi do konca letošnjega leta.

Prilagoditve so nujne in potrebne za zadovoljstvo strank

Tolmačenje novega zakona o davku na motorna vozila še vedno poraja nekatera vprašanja. Najbolj pozitivna sprememba za vsakogar, ki želi pripeljati avtomobil iz države članice EU, je poenostavitev postopka odmere DMV-ja in pospešitev registracijskega postopka. Kako veliki bodo prihranki pri nakupu najdražjih vozil, pa pokažeta primera iz prakse:

– Rabljen osebni avtomobil BMW 730 d, leto izdelave 2017: davek po novem 109,00 €, davek po starem 2.707,00 €.

– Rabljen osebni avtomobil Mercedes Benz, S 350 D, leto izdelave 2020: davek po novem 535,00 €, davek po starem 9.500,00 €.

Zakon določa 30 dnevni rok odmere DMV-ja, v praksi na enotah Avto Krka pa se je izkazalo, da se je ta čas bistveno skrajšal. Tako lahko bistveno hitreje registrirate svoje vozilo v vseh njihovih poslovalnicah, kjer uredijo informativno obračun in izračun višine plačila DMV pred prvo registracijo.

Davek na motorna vozila se torej odmeri z odločbo o odmeri DMV, stranke pa opozorijo, da če uveljavljajo oprostitev plačila davka, morajo prinesti še odločbo FURS-a o oprostitvi plačila DMV. Oprostitve ostajajo enake in sicer so plačila davka na eno vozilo oproščene družine s tremi ali več otroki, invalidi oziroma vozila za prevoz invalidov, starodobniki in ostali.

Poslanstvo Avto Krka je soustvarjanje prometno varnega okolja

V skupini Avto Krka se zavedajo, da le vpetost v dano okolje prinaša obojestransko zadovoljstvo. Od samega pričetka delovanja skupine Avto Krka so aktivni in odzivni v okolju, v katerem delujejo ter so družbeno odgovorni. Sodelovanje z lokalno skupnostjo v različnih programih in projektih pozdravljajo, prav tako udeležbo v projektih, ki se izvajajo pod okriljem Evropske unije na področju ozaveščanja varnosti v prometu. Znanje o varnosti v prometu mlajšim generacijam delijo preko poučnih iger in knjig, srednješolce programa avtomehanik pa vsako leto povabijo na dan odprtih vrat, ki se ga z velikim zanimanjem udeležijo.

Poslanstvo zaposlenih v skupini Avto Krka je soustvarjanje prometno varnega okolja in slednje se, podobno kot njihova vizija, osredotoča na razloge za obstoj skupine Avto Krka. V jubilejnem letu, ob vstopu v 25. leto, bodo vsem osnovnošolskim knjižnicam v Sloveniji poklonili komplet iger Krki ne jezi se in slikanico Zajček Gal – Varnost v prometu, ki je prirejena v slovenski znakovni jezik. Skupaj z avtorico Anjo Žaberl je ekipa Avto Krka soustvarila zgodbo ob kateri se otrok nauči varnosti v prometu. Slikanica je namenjena tako otrokom, ki za komunikacijo uporabljajo slovenski znakovni jezik, drugim, ki so tako ali drugače povezani z gluhoto in slovenskim znakovnim jezikom in tudi tistim, ki bi se slovenskega znakovnega jezika radi naučili.

Vaša Avto Krka #vednozanesljivi

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča