petek, 29 marca, 2024
DomaŠportBartolj in Jelar druga na super ekipni tekmi

Bartolj in Jelar druga na super ekipni tekmi

Na zadnji tekmi svetovnega pokala pred 43. FIS svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Planici sta Maksim Bartolj in Žiga Jelar na srednji skakalnici v romunskem Rašnovu zasedla izvrstno drugo mesto, s tem sta poskrbela za prve slovenske stopničke na super ekipni tekmi v zgodovini svetovnega pokala.

Drugo super ekipno tekmo v zgodovini svetovnega pokala je za Slovenijo zelo solidno začel mladi Maksim Bartolj, ki je z 91.5 metri našo dvojico po prvi seriji uvrstil na 7. mesto. Vodila je Avstrija pred Nemčijo in ZDA, Slovenija je zaostajala 6,3 točk. Skok serije, 99 metrov, je nato uspel Žigi Jelarju, ki je Slovenijo z 246,5 točkami popeljal na prvo mesto po prvi seriji 14 reprezentanc. Nemčija je zaostajala 6,1 točk, Norveška 6,9 točk, ostale reprezentance pa že več kot deset točk.

V drugi seriji je Bartolj skočil 90 metrov, Slovenija pa je padla na drugo mesto, za Nemčijo, ki je imela dobrih 12 točk prednosti, tretja je bila Norveška, ki je zaostajala slabih sedem točk za našima skakalcema. Jelar je v deževnem Rašnovu v drugo skočil 94.5 metrov, po dveh serijah pa je Slovenija zasedala 2. mesto s 15,4 točkami zaostanka za Nemčijo, tretja je bila Norveška s 30,8 točkami zaostanka za vodilno reprezentanco.

V zadnji seriji najboljših osmih reprezentanc je Bartolj proti prvim stopničkam v karieri na najvišjem nivoju zakorakal še z 91 metri, kar je sicer pomenilo, da se je Avstrija približala le na desetinko zaostanka, Karl Geiger in Andreas Wellinger pa sta vodila z 28 točkami naskoka. Sijajno formo je v finalni seriji kljub težkim razmeram in dolgemu čakanju še enkrat več potrdil Jelar, ki je skočil 99.5 metrov in je Sloveniji tako zagotovil prve stopničke na super ekipni tekmi v zgodovini svetovnega pokala. S 33,8 točkami prednosti sta zmagala Nemca, tretje mesto je osvojila Avstrija.

Skakalna elita se zdaj seli v Planico, kjer se čez dva dneva začenja 43. FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. (SloSki)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča