četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaBeović: Učinkovitost cepljenja s časom pada

Beović: Učinkovitost cepljenja s časom pada

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Učinkovitost bazičnega cepljenja namreč traja določen čas, zato bo predvidoma potreben poživitveni odmerek. Kot je poudarila, s časom upada tudi zaščita po preboleli bolezni, zato je možen peti val epidemije.

Vodja posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je na izjavi za javnost potrdila, da so se člani skupine sestali, a za zdaj niso sprejeli kakšnih večjih sprememb.

Kot je dejala, opazujejo situacijo v državi, čas pa je pokazal, da učinkovitost bazičnega cepljenja traja določen čas, zato je potreben poživitveni odmerek. Tako obstaja verjetnost, da se bo cepilna shema s časom spremenila, oseba pa bo polno cepljena, če bo prejela tri odmerke oziroma poleg osnovnega cepljenja še poživitveni odmerek.

Glede na slabo epidemiološko situacijo v državi bo Slovenija verjetno med državami, ki se bodo hitreje odločile za tak korak, je še povedala Beovićeva.

Da je poživitveni odmerek potreben, je po njenih besedah pokazalo več študij. Učinkovitost cepljenja je od poletja upadla, najbolj se to kaže pri prenosu okužbe. Več kot je okuženih v državi, večja je možnost prenosa okužbe, posledično pa se pogosteje okužijo tudi cepljeni.

Prebolevniki poživitvenega odmerka ne potrebujejo, če so bili po okužbi dvakrat cepljeni, je pojasnila.

Posvetovalna skupina za cepljenje sicer poživitveni odmerek trenutno še posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

Vprašanje je, ali bomo uspeli epidemijo popolnoma zaustaviti, je poudarila Beovićeva. Imeti bi morali namreč cepivo, ki bi bilo tako učinkovito, kot so bila mRNA cepiva pred pojavom bolj nalezljivih sevov, kot je delta, ob tem pa tudi visok delež precepljenosti. To je trenutno neizvedljivo, je ocenila. Lahko pa z velikim deležem cepljenega prebivalstva zmanjšamo problem, ki ga predstavlja covid-19. Zmanjšamo lahko število sprejemov v bolnišnice in bistveno normaliziramo življenje v državi, je dodala. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča