FOTO: Biti drugačen je OK, svetovni dan Downovega sindroma in vaše nogavičke

0
221

Če misliš, da so ljudje z Downovim sindromom po čem drugačni od večine drugih, ti povem, da so res. Te zanima po čem? Drugačni so na poseben način, kajti so dobrosrčni, prijazni, vedno nasmejani, igrivi in nadvse prijetni!

Ko se rodimo, imamo vsi ljudje nekje v sebi zapisano, kakšni bomo postali, kakšna bo barva las in oči, koliko bomo visoki, hitri ali pametni. Ti podatki so zapisani v vsaki celici našega telesa, v kromosomih. Včasih pa se že v materinem trebuhu zgodi, da ima otrok en kromosom več; in če je to 21. kromosom, se rodi otrok z Downovim sindromom. V Sloveniji se vsako leto rodi približno 15 otrok z Downovim sindromom.

To so otroci s posebnimi potrebami, ki so najprej in predvsem otroci. Otroci, ki potrebujejo brezpogojno sprejetost, ljubezen, veliko razumevanja in predvsem varen prostor, kjer bodo lahko razvijali svoje potenciale. Otroci z DS z ustrezno podporo lahko dosežejo običajne življenjske cilje. Večina otrok z DS se nauči hoditi, govoriti, tudi osnov branja, pisanja in računanja. Mnogi ta znanja uporabljajo za učenje in zabavo; so pa v ravni pismenosti velike individualne razlike. Kot odrasli živijo polno življenje – imajo prijatelje, delo in hobije. Večina njih je delno samostojnih, odrasli pa potrebujejo določeno raven podpore.
Večina otrok z DS danes obiskuje navadni vrtec, kjer se igrajo in učijo skupaj z otroki z značilnim razvojem. Nekateri otroci z Downovim sindromom hodijo v navadno šolo, nekateri pa na posebno šolo, kjer je v razredu manj učencev in se z učitelji lažje učijo snov, ki je prilagojena otrokom s posebnimi potrebami.

Pa kljub temu so ljudje z Downovim sindromom pogosto omejeni pri tem, kaj in koliko lahko prispevajo skupnosti. Nevladne organizacije po vsem svetu opozarjajo, da morajo ljudje z DS dobiti priložnost, da prispevajo k življenju v skupnosti, vključujoča družba pa ne sme dopustiti, da kdorkoli zaostane.

Tudi letos je mednarodna nevladna organizacija DS International objavila geslo, ki naj prevladuje pri obeleženju letošnjega svetovnega dneva DS. To geslo je ”WE DECIDE!”, kar lahko prevedemo kot ”MI ODLOČAMO” ali ”SAMI ODLOČAMO” in se zavzema za to, da se ljudem z DS zagotovi možnost, da sodelujejo pri odločitvah, ki se tičejo njih in njihovega življenja. Vemo, da danes v resničnem življenju to ne obstaja.

In za konec: V znak podpore in sprejemanja oseb z Downovim sindromom si na ta dan številni po vsem svetu, tudi Sloveniji, obujejo dve različni nogavici. S tem sporočamo: Biti drugačen je ok!

Če do sedaj še nisi bil med njimi, lahko s to lepo gesto izkažeš svojo podpore letos tudi ti. 🙂 (H.B.J.)

(naslovno fotografijo s pripisom nam je poslal Andrej)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj