sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaBiznis z ograjo na meji: 'saj ni res, pa je!'

Biznis z ograjo na meji: ‘saj ni res, pa je!’

Ograjo, žičnato in panelno, ki smo jo na državni meji začeli postavljati leta 2015, bo podiralo isto podjetje, kot jo je postavljalo. Gre za podjetje Minis iz Žalca, ki je imelo pred letom 2015 enega zaposlenega in okoli 200.000 evrov prihodkov. Po informacijah časopisa Dnevnik naj bi Minis posel konec leta 2015 dobil zgolj na podlagi pogajanj in ne javnega naročila, saj naj bi se na ministrstvu za notranje zadeve s postavljanjem tako imenovanih tehničnih ovir na meji mudilo. Zdaj je MNZ na javnem naročilu spet izbralo podjetje Minis, ki bo za sedem milijonov evrov ograjo tudi podrlo. Skupaj bodo tako od države za postavljanje in podiranje dobili kar 16 milijonov evrov.

Javno naročilo je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, to pa predvideva, da mora Minis za sedem milijonov evrov v prihodnjih štirih letih podreti in odpeljati žičnato ogrado, ki jo je postavljal med letoma 2015 in 2018. Kot poroča časnik, je bilo javno naročilo objavljeno novembra lani, nanj pa so se prijavili štirje ponudniki, poleg Minisa še gradbeni oziroma inženirski podjetji Garnol iz Kranja in Mensel iz Ljubljane ter samostojni podjetnik Franc Mačerol, gradbenik iz Žužemberka.

Najcenejšo ponudbo je oddal slednji, in sicer v vrednosti dva milijona evrov, a je bil vseeno kot najboljši ponudnik z drugo najcenejšo ponudbo v višini sedmih milijonov evrov izbran Minis. Kaj je odtehtalo njim v prid? Predložitev ‘finančnega zavarovanja za resnost ponudbe’, ki je bilo eden od pogojev pri naročilu, medtem ko Mačerol tega zavarovanja ni predložil. (24UR.COM)

In čeprav so do zdaj odstranili le okoli slabih 12 km ograje (skupno 200 km), imajo varuhi zdaj t.i. notranje meje še vedno veliko dela z ilegalnimi prestopi meje. Samo v zadnjih 24 urah so na območju JV Slovenije prestregli 69 ilegalcev, konec minulega tedna 118.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča