četrtek, 28 marca, 2024
DomaSvetBo Avstrija ukinila obvezno cepljenje?

Bo Avstrija ukinila obvezno cepljenje?

V Avstriji je od 4. februarja v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19 za vse starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU s tovrstno obveznostjo, medtem ko je več drugih držav uvajalo obvezno cepljenje za določene poklicne skupine. Če se bo za odpravo obveznega cepljenja izrekel poseben strokovni svet, se bo vlada tega držala, je danes v pogovoru za časnik Krone dejal avstrijski kancler Karl Nehammer, ki naj bi ga v tej smeri prepričevalo vse več politikov in strokovnjakov.

Kot je danes v pogovoru dejal Nehammer, zakon stalno ocenjujejo. Končno besedo naj bi imela posebna komisija zdravnikov in pravnikov, ki pa še ni oblikovana.

Če bodo strokovnjaki v komisiji rekli, da je cepljenje ustrezen ukrep, bo obveznost cepljenja ostala, če pa bodo predlagali odpravo zakona, bomo to storili, je dejal. “Namen tega zakona ni bil nikoli uvesti prisilni ukrep, temveč pravočasno poiskati pravi odgovor na nevarnosti virusa,” je še dodal.

V sredo so predvidena posvetovanja zvezne vlade in dežel glede ukrepov za zamejitev pandemije covida-19, ena od tem pa naj bi bilo zagotovo tudi obvezno cepljenje. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča