ponedeljek, 6 maja, 2024
DomaSlovenijaBo cepljenje za starejše od 50 let obvezno?

Bo cepljenje za starejše od 50 let obvezno?

Slovenska medicinska akademija se je na novinarski konferenci javno opredelila do nekaterih strokovnih, etičnih in pravnih vidikov preventivnih ukrepov v boju z epidemijo.

Glede na vse bolj kritične razmere so v zdravniških krogih vse glasnejše razprave o uvedbi splošnega obveznega cepljenja proti covidu-19, je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ocenjujejo namreč, da je med državljani, starejšimi od 50 let, še vedno 300.000 nezaščitenih, kar predstavlja tveganje, da bodo morali jeseni in pozimi obravnavati 30.000 bolnikov s covidom-19.

Po besedah Beovićeve v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost situacije vendarle pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. Pri tem je Beovićeva pojasnila, da v Sloveniji že poznamo obvezno cepljenje za otroke za določene bolezni in da je tudi Ustavno sodišče, ko je o tem presojalo, menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča