ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaSlovenijaBo država prisluhnila prizadetim? Odpis dajatev za elektriko, vodo, zamrznitev kreditov

Bo država prisluhnila prizadetim? Odpis dajatev za elektriko, vodo, zamrznitev kreditov

Prizadetih v vodni ujmi v Sloveniji je od 10.000 do 15.000 gospodinjstev, najprej pa je treba pomagati tistim, ki so izgubili vse, je dejal premier Robert Golob. Državljani, ki so utrpeli škodo, pozivajo državo, da jim pride naproti z odpisom dajatev za elektriko in vodo. Hvaležni pa so lokalnim obrtnikom, ki so se odpovedali svojim poslom in brezplačno pomagajo pri sanaciji. Premier Golob o ukrepih za pomoč prizadetim še ni želel govoriti, je pa povedal, da je dobrodošel vsak predlog.

Vlada bo predlog dodatnih ukrepov za pomoč prizadetim v katastrofalnih poplavah sicer obravnavala na četrtkovi seji. Prve interventne ukrepe po poplavah je vlada združila v noveli zakona o preprečevanju posledic naravnih nesreč, ki je v veljavi od petka. Med njimi so predplačila občinam, širši obseg upravičencev do pomoči v kmetijstvu, višja sila in čakanje na delo za zaposlene in podjetja, pomoč samozaposlenim, izredni dopust za prostovoljce in današnji dan solidarnosti.

“Predloge, ki se tičejo konkretno fizičnih oseb, bo vlada obravnavala v četrtek in jih združila v interventnem zakonu,” je ob obisku v Komendi povedal premier Robert Golob. Kot je dodal, je v tej fazi dobrodošel vsak predlog, ne bo pa se opredeljeval do nobenega od njih, saj morajo na ministrstvih najprej narediti analizo izvedljivosti in stroškov. Predloge je najbolje poslati prek civilne zaščite na Upravo RS za reševanje in zaščito.

V ujmi je poplavilo približno 80 odstotkov občine Komenda in Golob je od domačinov že slišal nekaj predlogov, kako bi jim lahko država še priskočila na pomoč. Med njimi so gradnja zadrževalnika vode, pa odpis dajatev na položnicah za elektriko in vodo ter moratorij na odplačevanje stanovanjskih posojil. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča