Bo zdravilo remdesivir učinkovito?

35700
1585

Svetovna zdravstvena organizacija je pred dnevi začela eno največjih svetovnih študij, ki bo preverjala nekaj najverjetnejših kandidatov za zdravila za novi koronavirus. Študija se imenuje SOLIDARITY, njen cilj pa je združiti moči in znanje s celega sveta, da bi čim prej dobili relevantne podatke o učinkovitosti. Preizkušali bodo pet zdravil, remdesivir, klorokin/hidroksiklorokin, ritonavir/lopinavir in kombinacijo slednjih učinkovin z interferonom beta. Na infekcijski kliniki uporabljajo kombinacijo zdravil ritonavir/lopinavir in klorokin, en pacient je prejel tudi remdesivir, zdravniki pa nestrpno pričakujejo rezultate teh študij, ki se izvajajo po svetu. O katerih zdravilih pa potekajo največje študije? 

Remdesivir

V naši največji bolnišnici imamo bolnika, ki prejema zdravilo remdesivir, ki bi morda lahko predstavljalo rešitev v zdravljenju covida-19. Na Kitajskem je klinično testiranje v zaključni fazi in poročajo, da dokazano učinkuje. Ker zdravila v Sloveniji nismo imeli, smo zanj zaprosili Američane in ga dobili, zdaj pa na infekcijski kliniki čakajo na rezultate. Na infekcijski kliniki so poskusno enemu pacientu dali remdesivir, kot pravijo, naj bi prišlo do izboljšanja stanja, a ne vedo, če je bilo za to zaslužno zdravilo ali pa mogoče naravni potek bolezni in uspešno zdravljenje na intenzivni enoti.

Po svetu s kliničnimi testi sicer preverjajo učinek številnih zdravil. Poleg remdesivirja, ki je bil razvit kot zdravilo proti eboli, še lopinavir in ritonavir, ki sta bila prvotno namenjena zdravljenju virusa HIV. Kot je rekel prof. dr. Borut Štrukelj, ki predava na ljubljanski fakulteti za farmacijo, remdesivir deluje tako, da “preprečuje namnoženje virusa v celici. Deluje na virusni encim in na tak način preprečuje razmnoževanje.” Kot je še povedal, veliko polagajo v to zdravilo, v sedmih državah Evropske unije izvajajo študijo, v kateri sodeluje kar 3000 ljudi.

Profesor Štrukelj je tudi spomnil, da je zdravilo prej na voljo kot cepivo, a dodal, da je cepivo ponavadi bolj učinkovito. Zdravilo remdesivir se je prvotno uporabljalo za ebolo, a tam se ni izkazalo za preveč učinkovito. Če se bo izkazalo kot učinkovito pri zdravljenju covida-19, bodo verjetno zdravilo začeli registrirati po hitrem postopku. Na vprašanje, če bi to zdravilo lahko končalo pandemijo, je dejal, “da je to vprašanje bolj hipotetično. Mi verjamemo v kombinacijo, saj to zdravilo bolj učinkuje v prvi fazi okužbe. Kasneje, po petih, šestih, sedmih dnevih, prihaja do tako imenovanega vnetja pljučnih mešičkov. Takrat bi morali uporabiti druga zdravila, med njimi tudi biološko zdravilo, ki je pokazalo določene učinke. Skratka, kombinacija je boljša.”

Tudi prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, glede najverjetnejših kandidatov za zdravila pravi: “Zdravilo za virus, ki so ga razvili (sicer neuspešno) za zdravljenje ebole (remdesivir) očitno tudi deluje pri tem virusu in je ta trenutek najbrž edino, ki prepreči replikacijo virusa. Druga zdravila, morda z izjemo klorokina, predvsem olajšajo potek bolezni in tako kot tocilizumab na primer preprečijo pretirano vnetje, ki je lahko usodno predvsem za starejše ter oslabljene paciente.” (24ur.com)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj