sobota, 18 maja, 2024
DomaLokalnoBodo bunkerji zaščitili domovanje, njive, rastlinjake?

Bodo bunkerji zaščitili domovanje, njive, rastlinjake?

Roko na srce, če nas uničujoče vremenske ujme ne dosežejo, nam je vseeno. A so številni, ki jim je prav besnenje narave odneslo veliko, nekaterim vse in ne vedo, kako naprej oz. preživeti. Pri slednjem naj bo država, s svojo administracijo hitra, saj gre za sredstva državljanov Slovenije, pa čeprav nismo politiki.

Vreme vsako leto klesti in uničuje premičnine, nepremičnine, pridelke oz. številne državljane pahne pred preizkušnjo oz. v hudo finančno stisko, saj številni nastale škode ne morejo pokriti oz. si spet urediti normalne bivalne, potovalne in pridelovalne razmere. Vsaj ne v kratkem času. Državni mlini pa po ujmah meljejo z ničelno hitrostjo oz. prepočasi. Hudo je, ko nisi več doma….

In nobena laž ni, da je bil vsaj do zdaj odziv države do prizadetih po ujmah v primerjavi z najhitrejšim polžem počasen. In ko prostovoljci, večinoma prostovoljni gasilci delali, je večina javne administracije ‘frej’ oz. samo ob uradnih urah.

In pri hitrejšem urejanju pomoči prizadetim imajo veliko vlogo vsi državni politiki oz. poslanci, vlade in sekretarji. Prav slednji so večkrat spregledani oz. površno nadzirani, a imajo ne glede na vladne menjave, nekateri položaj celo v več vladah. še pred cca. 20 leti se spomnim primera, ko je toča že nekoliko bolj izdatno klestila, a so državni sekretarji poleg protitočnih mrež na seznam pritisnili še traktorje. Torej, tam kjer ni klestilo so bili za traktorje……

In še izjava ministrice za kmetijstvo, Irene Šinko, po ujmah:

‘To so posledice, ki nam kažejo na to, da se bomo morali prilagajati vedno bolj vremenskim spremembam in tudi kmetijsko proizvodnjo tako usmerjati. Torej ne bomo več samo odvisni od tega kaj nam bo narava dala, ampak se bomo morali prilagajati. Predvsem pri tistih rastlinah, kjer smo ne samooskrbni.’

In potem pričakujem odgovor pristojnih z rešitvami oz. kakšna naj bo naša samooskrba in prilagajanja, ko klesti toča premera do 12 cm. In vremenska napoved za prihodnji teden, vsaj od torka naprej, ni obetavna.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča