Božičnice tudi okoli 1.300€ bruto in anketa

0
2239

Najvišje božičnice bodo dobili farmacevti – okoli 1300 evrov bruto na zaposlenega. Kar 1000 evrov višjo kot lani pa bodo dobili vsi zaposleni pri Pipistrelu. Na naslovnici sodelujte v spletni anketi.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so delodajalce že konec oktobra pozvali k izplačilu božičnice in 13. plače. Dejstvo je namreč, da delodajalci z dodatki dvigujejo motivacijo.

A božičnice so bile vse od začetka krize čedalje nižje. Po podatkih statističnega urada so bile konec leta 2007 povprečno 666, leta 2008 550, konec 2009 le še 311 evrov. Pred tremi leti so bile nekaj čez 500 evrov, leta 2014 malo manj kot 540 evrov in lani 525 evrov. Do leta 2013 jih je dobilo vse manj zaposlenih, od takrat se je stanje malce izboljšalo.

Preverili smo, kje vse jih bodo dobili in kakšna bo njihova višina. V Leku bodo ob plači dobili 1300 evrov bruto, urejeno pa imajo tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračunava glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe. V novomeški tovarni zdravil Krka bodo v petek, 16. decembra, zaposleni dobili 1282 evra bruto božičnice, kar je enako kot lani.

V Telekomu Slovenije bodo vsem zaposlenim, razen članom uprave, izplačali 600 evrov bruto božičnice. Lani so prejeli polovico manj – 300 evrov bruto. Prejeli bodo tudi izdelek Solin. V Si.mobilu ob koncu leta nagrajujejo le vodilne in zaposlene v stalnem stiku s strankami. Druge so nagrajevali čez celo leto ob plači. V Pošti Slovenije so lani izplačali božičnice v višini 318 evrov bruto oziroma približno 180 evrov neto. Koliko bo letos, se še niso odločili.

V Petrolu bo božičnica enaka kot lani: 746 evrov bruto. 15. decembra jo bodo prejeli vsi, razen člani uprave. V OMV enkrat letno izplačujejo nagrade, ki temeljijo na uspešnosti posameznika in podjetja. Koliko, niso želeli izdati. V Revozu ne poznajo božičnice ali 13. plače. Imajo pa nagrade ob koncu leta, če so doseženi cilji. Ker rezultati za letošnje leto še niso znani, tudi znesek nagrade še ni znan.

V Elesu bodo izplačali božičnico v višini 800 evrov bruto na zaposlenega, z izjemo direktorja. V GEN-I bodo decembra izplačali 745 evrov božičnice vsem zaposlenim, razen vodilnim. V Elektru Ljubljana ne bo božičnice, odločitve tudi še niso sprejeli v Elektro Maribor.

V Pipistrelu bo božičnica 2000 evrov bruto; v primerjavi z lani je višja za kar 1000 evrov. 13. in 14. plača oziroma nagrade do vezane na uspešnost, izplačujejo jih po znanih rezultatih. Med zaposlene pa razdelijo tudi darila, ki jih prejmejo med letom. Pri Akrapoviču ni božičnice, temveč nagrajujejo skozi vse leto. Zaposleni v prvih mesecih naslednjega leta dobijo izplačano nagrado glede na uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta; nagrada je ob dobri oceni lahko višja od plače.

V Sparu je nagrajevanje odvisno od rezultatov podjetja in posameznika. V Tušu bodo dobili božičnico, vendar niso izdali, koliko. V Zavarovalnici Triglav še niso odločali o božičnici, v NLB je ne bo zaradi priporočil in pričakovanj SDH.

V Gorenju bodo 15. decembra izplačali po 600 evrov bruto na zaposlenega. Lani je bila božičnica 540 evrov bruto. Obenem bodo vsi zaposleni ob koncu leta prejeli še darilo. “Lani je bil mali gospodinjski aparat – mešalnik za smoothije. Letošnje darilo pa naj do obdarovanja ostane še skrivnost,” so sporočili.

(Cekin.si)