četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaBrez kmetov bi bile zveri že v Ljubljani

Brez kmetov bi bile zveri že v Ljubljani

Kdaj bo v Sloveniji konec pisarniškega – političnega in ostalega moraliziranja nekaterih organizacij, društev, iniciativ itd. o prepričevanju javnosti o največjih zvereh in o metuljčkih ter podobnih žival’cah. Ja, vsi, tako največji kot najmanjši, so koristni za okolje. Če je pa preveč, je pač preveč.

Večina odgovornih in nasprotujočih pri nadzoru oz. izlovu večjih divjih zveri okleva v mestnih pisarnah, a vsekakor premalo s poznavanjem okolja, sobivanje.

Rad imam naravo, a vsi vemo, da se slednja lahko divje zarašča, če za slednje ne poskrbijo kmetje, ki živijo v neposredni bližini t.i. divjine, bi najverjetneje brez težav lahko spremljali večje divje živali v samem središču prestolnice. No, pa tudi to se zgodi. Smo le zelena država, al’ kako že? Potem je pa panika, kajne?

Vsekakor pa volčji trop, ali medvedka z mladiči, niso metuljčki.

Pred leti sem objavil t.i. nočne straže kmetov z Dolenjske, ko so volkovi pokončali ogromno ovac. Takrat so se številni smejali kmetu, ki je z vzrejo in skrbjo za ovce poskrbel tudi za svoj proračun, življenje in nočno stražo, kako pregnati zveri. Tako da, draga Slovenija – narava ni šoping center…., pač pa odgovornost, tako in drugače. Zdaj, ko zveri ‘koljejo’ na območjih, v neposredni bližini turističnih destinacij, je nekaj več zanimanja…..

O ja, povsem jasno mi je, da si delimo isto grudo s preostalim živalskim svetom. Nekateri na štirih, drugi na dveh nogah, spet tretji s kakšno nožico več. ali manj.

Pred skoraj šestimi leti……

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča