Bron za mlade slovenske košarkarje na EP

Bron za mlade slovenske košarkarje na EP

-
0 54

Slovenska reprezentanca košarkarjev do 18 let se iz Grčije v domovino vrača z bronasto medaljo. Fantje so v tekmi za tretje mesto na evropskem prvenstvu divizije A, z 81:57 premagali gostiteljico prvenstva, Grčijo, in Sloveniji prinesli drugo medaljo v kategoriji U18.

V odličnem vzdušju športne dvorane v grškem Volosu so tekmo za tretje mesto bolje začeli domači košarkarji, ki so po petih minutah igre povedli z 2:9. Po minuti odmora na zahtevo selektorja Petra Markovinoviča so se naši fantje otresli začetne treme in s trojko Andreja Stavrova v sedmi minuti prišli na vsega dve točki zaostanka. Domačini so pred koncem četrtine sicer uspeli povišati prednost na +5, vendar je Gregor Glas v zadnjem napadu Slovenije z izjemnim metom za tri točke poskrbel za minimalno prednost Grkov pred nadaljevanjem (12:14).

Po dveh minutah igre v drugi četrtini so prvi zadeli Slovenci, ki so s košem Glasa izenačili na 14:14. Rok Nemanič je s polaganjem popeljal Slovenijo v vodstvo, kar je z zabijanjem nadgradil razigrani Gregor Glas. Vodstvo Slovencev žal ni trajalo dolgo saj so Grki po uspešnem metu za tri točke v 16. minuti ponovno prišli do prednosti, 18:19. Ekipi sta se nekaj minut izmenjavali v vodstvu, po košu Maja Dušaniča ob osebni napaki pa je Slovenija prvič povedla za +3, 24:21. Naši fantje so prednost uspeli zadržati vse do zadnjega grškega napada, ko je ob zvoku sirene za izid 26:27 zadel Andreas Kalogiros.

Po povratku na parket so Slovenci z delnim izidom 6:0 prišli do prednosti petih točk, a so domačini v minuti s kar tremi zaporednimi trojkami izenačili na 36:36. Do konca tretje četrtine sta bili moštvi izenačeni, Alen Malovčič je z atraktivnim zabijanjem Slovenijo ponovno popeljal v vodstvo, nato pa je zadel še Maj Dušanič in Slovenija je pred zadnjo četrtino vodila s 46:42. Dušanič je v tem delu tekme že dosegel dvojnega dvojčka, 14 točk in 11 skokov. V prvem slovenskem napadu v zadnji četrtini sta Žiga Samar in Gregor Glas ponovno odlično izvedla “alley-oop” zabijanje, kar je močno motiviralo naše fante, ki so nato v dobrih treh minutah z delnim izidom kar 18:3 povedli za osemnajst točk. Ko je Rok Nemanič, šest minut pred koncem tekme, po pridobljeni žogi, z zabijanjem povišal na 67:46, je bilo v dvorani slišati le še glasne slovenske navijače. Prav Nemanič je v naslednjem napadu uspešno zadel še met za tri točke in prednost Slovenije povišal že na visokih 24 točk. Naši fantje so danes Grke nadigrali v vseh statističnih kategorijah, v zadnji četrtini pa so bili enostavno neustavljivi.

Gregor Glas je bil z 20 točkami najboljši strelec srečanja, Maj Dušanič pa je v statistiko vpisal 18 točk, 12 skokov, 2 podaji, 3 blokade in 1 pridobljeno žogo ter s skupno valorizacijo 29 postal igralec tekme. Rok Nemanič se je ustavil pri 17 točkah, Žiga Samar pa bil le dve točki oddaljen od ponovnega trojnega dvojčka – 8 točk, 10 skokov, 12 podaj. Bine Prepelič je šestim točkam dodal 14 skokov. Slovenija je tako osvojila drugo medaljo na tekmovanjih v kategoriji fantov do 18 let.

Peter Markovinovič, selektor reprezentance fantov U18:
“Tekma je bila fizično in psihično izredno naporna. Grki so se nam v prvem polčasu dobro upirali. Fantje so se ob polčasu pogledali v oči, se motivirali in verjeli vase ob ponovni vrnitvi na parket. Verjeli so v naš sistem igre, upoštevali smo dogovore in na koncu zasluženo zmagali. Ta uspeh, je uspeh vseh trenerjev, ki so delali z generacijo 2001/2002. Vseh trenerjev, ki so s fanti delali na regijskih selekcioniranjih ter nacionalnih programih, predvsem pa bi ga rad posvetil mojemu prijatelju Mirku Jurjavčiču, ker je verjel v te fante in se zavzeto trudi za nemoteno delo vseh mlajših reprezentanc. Zahvalil bi se tudi mojemu štabu in Košarkarski zvezi Slovenije. Čestitke pa seveda našim fantom za izjemen uspeh slovenske mladinske košarke.”

(foto: FIBA)