Bruselj bi lahko ustavil lov po gozdovih, ulicah

Bruselj bi lahko ustavil lov po gozdovih, ulicah

-
1 990

Razmišljam in se sprašujem, če morda o tem razmišljajo tudi evroposlanci v Bruslju. Saj nekakšnih otipljivih rešitev ni. Slovenija je namreč že dobro leto dobesedno kot nekakšen ozek lijak navala ilegalnih migrantov. Znano je namreč, da so nekatere poti povsem zaprte, tako za Karpati, kot tudi v naši najbližji soseski. Tako da je v tem del Evrope t.i. glavni center migrantske krize Bosna in Hercegovina oz. severozahod Bosne, torej tik ob meji s Hrvaško in potem le nekaj deset kilometrov do meje s Slovenijo.

In kot laik razmišljam, da bi lahko to vendarle lahko nekoliko omilili in zadevo izvedli z občutkom dostojanstva, ne pa da sedaj gledamo izmučene, bolne, umazane, psihično ali kako drugače sesute ljudi, ki želijo na zahod. S tem se ukvarjajo policisti in nekaj vojakov in še nekatere druge pristojne institucije.

Migracije so vedno bile in najverjetneje bodo. Vsi se v svojih državah ne počutijo varno, morda ne vidijo lepše prihodnosti, tudi vojne so.

In glede na vse navedeno in dogodke, ko te ljudi odkrivajo po gozdovih in tudi mestih, bi politični uradniki, po mojem laičnem mnenju, sprejeli odločitev in na območju Velike Kladuše zgradili velik center za migrante. Tam se številni migranti sprehajajo po mestu, videvate jih lahko na vsakem koraku, centri so polni. Center, ki bi ga lahko zgradili, naj bi bil ograjen in urejen za dostojno bivanje, s sanitarijimi, prehrano, zdravstveno službo in varstveno – izobraževalnim programom. Na tem območju bi morala delovati tudi t.i. služba za migrantska, begunska vprašanja, kjer bi vsako polnoletno osebo preverili, vprašali o namenu in vzrokih migracije in v katero državo posameznik želi. O slednjem bi omenjena služba državam posredovala informacije, da si nekateri želijo v njihovo državo. Če države določenega posameznika ne želijo sprejeti, se slednjemu to pove in se ga vrne v njegovo državo. Bivanje v omenjenem centru bi bilo omejeno na morda največ mesec dni. Ne vem.

Tako razmišljam jaz o morebitni delni zajezitvi tega dejstva, ki nekatere države stane ogromno denarja, povzroča nelagodje domačinov in predvsem je dostojanstvo postavljeno na tretji tir, čeprav ne vemo, zakaj se posamezniki za takšno trnovo pot odločijo. Menim, da bi uresničitev mojega predloga predstavljal manjši finančni zalogaj kot je sedaj. Ampak vse je odvisno od politične in gospodarske volje. Če je še pred leti EU ponujala milijarde Turčiji pri reševanju migrantske krize, pomeni, da denarja ne manjka-

Samo razmišljam. Morda sem naiven. 😉