petek, 26 aprila, 2024
DomaLokalnoČe kmet pozna najnovejši traktor, naj tudi 'puščavskega'

Če kmet pozna najnovejši traktor, naj tudi ‘puščavskega’

Res, živimo v čudnih časih, ko se za naravo sploh ne zmenimo oz. ne vemo kaj nam slednja ponuja. Vse prevečkrat so nekateri kmetovalci preveč zatopljeni v svoje ‘drage pomočnike’ oz. naprave in z nakupom pripomočkov. V teh dneh različnih in kvazi okolju prijaznih. Ampak narava ponuja nekaj, kar nima nobeno kupljeno gnojilo. Govorim o saharskem prahu, pesku. Slednji je z naravnimi minerali ključen za ohranjanje amazonskega gozda, oceanov in še kaj.

Saharski pesek velja za naravno mineralno gnojilo in je nepogrešljiv za deževni gozd oz. Amazonijo. Pesek, ki vsebuje dušik, fosfor in železo, tako tudi oceanom ponuja okusne minerale za fitoplanktone, mikroskopske oceanske rastline. Po poročanju Nasinega observatorija za Zemljo je saharski prah v oceanu “mešani blagoslov”. Plankton, ki se hrani z minerali, lahko bujno cveti in s tem zagotavlja hrano drugim bitjem v morju. Sahara je glavni vir mineralnega prahu na Zemlji (60–200 milijonov ton na leto ). 

Vsekakor je omenjeni pesek v zimskem času, zaradi kurjenja oz. ogrevanja v naših krajih težji za naše dihanje, a vseeno za zemljo še vedno koristen.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča