VAŠE ZGODBE: Če ne bodo pregoreli otroci, bodo starši

0
14643

Številni starši ste v teh dneh pravi stroji in ste spoznali, da je učenje na daljavo zahtevno, za marsikoga prezahtevno. Morda z enim otrok še nekako in če sta oba starša doma. Povsem drugače je, če imate dva, tri, štiri ali več otrok, ki jih v teh korona času poučuje le en starš, drugi je namreč v službi, še težje pa si poučevanje predstavljamo pri starših, kjer sta oba v teh časih na delu.

Kako se pa vi soočate s poučevanjem vašega/vaših otrok? Vam gre? Pišite na novice@dolenjskanews.com .

Vsi skupaj, starši in učitelji, se moramo ustaviti, tokrat slediti načelu manj je več, si natančno strukturirati dan, telovaditi in tudi lenariti.

PRVA ZGODBA

O poučevanju na domu oz. doma smo se pogovarjali z mamo, ki ima tri šoloobvezne otroke in se s poučevanjem sooča sam, saj soprog dela. Opisala nam je njihov vsakdan, ki se začne ob 7. uri. Prve minute dneva mama izkoristi za svoje umirjanje pred novimi šolskimi izzivi s kavo, organizacijo dneva, sledi priprava zajtrka za otroke, ki se medtem prav tako uredijo za pouk doma. Okoli 8.30 ure prek elektronske pošte prihaja snov oz. šolska navodila učiteljev, Za vsakega otroka posebej, v tem primeru za tri.

V družini je en računalnik in tudi otroci naj bi določene naloge delali na računalniku. Ampak trije naenkrat ne morejo sesti za ‘sodobno tehnologijo.’ Že tukaj se mora mama soočiti z razporeditvijo dela za vse tri.

Ko vse to uredi, se učenje začne, z razdelitvijo snovi: enemu, drugemu, tretjemu. Pri ponavljanju snovi je lažje, težava nastane pri osvajanju nove snovi, ki jo mora najprej starš razumeti in potem poskrbeti, da bo tudi otrok to osvojil. Medtem druga dva otroka osvajata drugo snov. Tukaj nastopi težava, saj otrok marsičesa ne razume in starš treh otrok je na preizkušnji. Začne se skakanje od enega, do drugega, tretjega otroka. In velikokrat se zgodi, da staršu zbranost oz. osredotočenost popušča.

Kot pravi mama, je bilo prve dni lažje, ko so otroci bolj ali manj ponavljali snov, ki so jo še pred karanteno spoznali v šoli. Zdaj pa je težje. In pri zahtevnejših snoveh za posameznega otroka starš potrebuje še več časa, v tem času pa sta lahko ostala dva s poukom že opravila, ker sta pač imela morda lažjo snov. In kako naj starš zdaj še učečemu otroku dopove, da se ne more igrati tako kot ostala dva, pa čeprav so s poukom doma začeli ob istem času in podobno.

Starši šoloobveznih otrok ste se soočili še z eno preizkušnjo v življenju, šolskim izobraževanjem, ki pa ji marsikdo ni kos. Snov je lahko tudi za starše prezahtevna. Vse je namreč odvisno tudi od izobrazbe staršev. Tukaj izpostavljamo tuje jezike. Nekateri starši namreč ne znajo angleško, nemško, ali pa slabo. Kako naj otroka nauči pravilne izgovorjave tujih besed.
Učitelji staršem lahko pošljejo tudi poln A4 format z navodili, kaj naj dela otrok. Si predstavljate za tri otroke? Po t.i. pouku je tudi doma predvideno ‘podaljšano bivanje.’ Ob tem učitelj predlaga določene vsebine, ki jih podkrepi, naj jim o tem pošljejo tudi kakšno fotografijo. To pomeni, da naj bi se tudi tega držali. Veliko je tudi tiskanja, če t.i. printerja nimaš, mora otrok vse izpisati oz. napisati, …..

Vsekakor se poučevanje mame s tremi šolarji v tem primeru nikoli ne konča pred 15. uro. Kje je potem še kosilo in druga domača opravila, ki jih opravljajo starši. Saj naj bi popoldne še malce ponavljali snov.

In v pogovoru nam mama, ki je izobražena in vajena dela z otroki, pove, da so njeni trije otroci naredili velik korak k samostojnosti, odgovornosti, čeprav so še majhni. Jutranje prebujanje ob 7. uri, spanje najkasneje ob 20.30 uri. Po tej uri pa je mama že pri logistiki novega dne. Pove, da je soočenje z izobraževanjem doma zelo zahtevno, naporno in da če ne bodo otroci pregoreli, bomo starši. Kako bo potekalo preverjanje znanja pa si ne predstavlja.

A navzlic vsemu, ob koncu pogovora, mama z veseljem doda: ‘da so kolbice (bedrca) nasoljene in bodo pečene, riž se bo skuhal, kosilo bo. Za večerjo pa še ne vem.’ 😉

DRUGA ZGODBA

Berem prispevek o tem, kako se starši soočamo s poučevanjem na daljavo in imam občutek, da je nekdo opazoval, kako to poteka pri nas in to zapisal, namreč identično. Priznam, ob koncu dneva sem izčrpana, čeprav naj bi bil starševski prispevek bolj kontrola, občasna pomoč pri razlagi, bolj ali manj sem si sprva predstavljala, da bom stvari natisnila in bodo delali. Prve dni je kazalo tako in smo nekako furali, čeprav sem bila v službi še prisotna nekaj časa ter posledično skakala v službo in domov, mož je pa bil v službi še ves pretekli teden, vmes smo kuhali, prali… Zdaj? Mož je ta teden doma ampak vseeno ni lažje, snovi se nabira, malo so spremenili tudi sistem učenja, tako da zdaj vsi trije potrebujejo računalnik in je razporeditev zahtevnejša.

Imam otroke v 1., 5. in 7. razredu. S prvošolko dela učiteljica preko viber-a kar mi izredno olajša dni med tednom, ko pa pomislim na starejša dva, se mi pa zdi, da mi bo razneslo glavo. Če ne delata sproti, se tako hitro nabere stvari, da že mene vse mine, kaj šele fante. Ampak! Bo ok, bomo pregurali to obdobje in upam, da tudi otroci odnesejo dovolj od učenja pa da bo ob povratku malo šokov 😉 še bolje nič 😉 In še malo pa zmagamo za ta teden 😊

Sobota in nedelja bosta pri nas za počitek, igre, branje, sudoku, križanke, kak film.. No, kako monopoly ali karte si privoščimo tudi že med tednom v popoldanskih urah. Kot je rekel mojster Miha, ki je bil pri naših fantih izredno popularna risanka, ko sta bila manjša: ‘Bomo zmogli? Bomo ja!’ Lep dan želim, Stanka

TRETJA ZGODBA

Vse bomo zmogli!!!!
Naš dan se začne zame ob 6.30., da spijem kavico v miru. Medtem otroka že vstaneta, 8 let – 2. Razred ter 3 leta.
Se zrihtamo, pojemo zajtrk in mlajšega moram na žalost odpeljati k mami, ki je na srečo na čakanju doma. Mož hodi normalno v službo. Jaz delam od doma, ampak moram biti celih 7 ur v kontaktu s strankami – telekomunikacije. Starejšemu sinu že dan prej vse pripravim kaj mora narediti medtem ko delam. Ampak morava delati še ko končam službo – veliko je nalog, kjer moramo pomagati starši. Seveda je potrebno stvari tudi popraviti. Kje je čas za pripravo kosilo, za kakšno igro… hvala bogu, da imam mami, ker drugače ne vem kako bi speljali vse. Pri tem se mi poraja vprašanje kdo bo nam kaj dal, opravljamo svoje delo pa še delno delo učiteljev? In ja tukaj, če ne bodo pregoreli otroci bomo sigurno starši…
Seveda pri nas smo vse vzeli zelo pozitivno in važno pri tem je, da ostanemo zdravi, P.

ČETRTA ZGODBA in REPLIKA

Podajam več kot potrebno repliko!
Naj delim, kako delamo na nasi šoli ( OŠ Velik Gaber) in zakaj so pri nas učenci zelo motivirani, starši pa razbremenjeni (celo pri učencih, ki so učno šibki, se kažejo odlični rezultati in občuten napredek):
– uporabljamo spletne učilnice
– uporaba video posnetkov razlage snovi ( učitelji se posnamejo)
– konferenčni klici, za delo s skupino, ali klici po telefonu, za delo ena na ena
– vsak učenec ima možnost delati neposredno z učiteljem po telefonu, do 3 šolske ure/teden
– noben učitelj ni bil poslan na čakanje, ampak je vključen v sklop; pomoč pri šolskih nalogah (neposreden stik z učiteljem, preko spletnih aplikacij, ali telefona),
– učitelji imamo redne sestanke, preko konferenčnih klicev-spletne aplikacije
– učitelji delamo tudi po 12 in več ur/dan, zato, da smo vzposravili moderen in kakovosten način solanja na daljavo.
Skratka, ni pošteno, da se v teh časih izpostavlja primere slabe prakse, raje motivirajte to šolo, o kateri pišete, da stopi v korak s časom, kar se tiče učenja na daljavo in morda, namesto kritik izrecite že kdaj kako pohvalo učiteljem, ki smo v teh časih, za vspostavitev šolanja premikali gore, zato, da se vaši otroci lahko nemoteno izobražujejo in po vsej verjetnosti ne bodo hodili v šolo še poleti. 🙂   Irena

PETA ZGODBA – ŠOLANJE NA DALJAVO? POVSOD NE GRE oz. ZELO TEŽKO

Namreč hčerka se je preselila oktobra 2019 v novo hišo, Gorenji Suhadol, KS Brusnice, MO Novo mesto, ima dva otroka, eden je šoloobvezen, ki obiskuje tretji razred OŠ, pred vselitvijo 24. septembra 2019 je bila podpisana pogodba z operaterjem T2 za optiko, ker v vasi optika že deluje, do hiše pa je bila prej tudi položena cev za priključek, od oktobra do januarja so ene trikrat prišli na oglede od GVO, v začetku januarja so prišli OD GVO, da položijo optični kabel, kabla namreč niso mogli položiti, ker je bila cev neprehodna. Verjetno, ko so izvajalci elektra ali izvajalec, ki je potem urejal cesto, cev prekinili. Po dobrih treh tednih, konec januarja, je prišel podizvajalec GVO-ja, da uredi cev, cev je namreč uredil ni pa poskusil, če je cev prehodna. V začetku februarja pride GVO, da optični kabel položi, ugotovi da je 2 m nižje cev spet neprehodna. Za 3.3.2020 so sporočili iz Telekoma in operater T2, da bodo vse skupaj priključili, optičnega kabla pa še zmeraj ni bilo v cevi, ko so iz Telekoma in T2 prišli so v hiši vse uredili razen priključitve, ker seveda ni bilo kabla do omarice, nekako po hitri intervenciji, da se cev uredi so optični kabel tudi položili, partner od hčerke je potem dobil sporočilo (pred ukrepi COVID19), da bodo prišli priključit v aprilu 2020, vse to bi se dalo počakat, če nebi vmes prišla korona COVID 19 in so otroci doma, šolajo pa se naj na daljavo. Ob tem moram povedati, da tudi mobilnega signala in prenosa podatkov na tej lokaciji ni, če pa je, je zelo slab. Tako da se mora eden od staršev zapeljati v vas cca 300m daleč, da si na tablico naloži delo, ki ga dostavi do doma oz. šolarja.

Sprašujem se v katerem času živimo, po informacijah, za priključitev je vsega skupaj dela cca 10-15 min, samo uskladiti se morata osebi iz Telekoma in T2. Po zadnji priključitvi, ko so položili kabel je signal v hiši, pred pripravljeno je že vse, potreben je pretvornik telekoma, da se poveže z modemom od T2, katerega pa lahko T2 sproži na daljavo.

Naj ljudje in inštitucije, ki so za to odgovorne, vidijo, kako blizu civilizacije smo, ampak še zmeraj nekaj desetletij za njo. Občan

ŠESTA ZGODBA – DOMA NIMAMO KEMIJSKE, FIZIKALNE UČILNICE, ŠOLA V POLETJU

Prebiram vaš članek o trenutnih razmerah glede šolanja od doma in se ne bi mogla bolj strinjati z vami. Če je bilo prvi teden šolanje od doma zanimivo, ker jim je bilo novo, pa bo zelo hitro upadla motivacija tudi najbolj pridnim in zavzetim. Sama imam dve osnovnošolki, 6. in 9.razred. Sta pridni, organizirani in delavni. A opažam, da je motivacije iz dneva v dan manj in se morava z možem vedno več vključevati. Delo poteka preko spletne strani, vsak dan s pisnimi navodili… Učenje postaja mučno, dolgočasno in zavira kreativnost, saj doma nimamo kemijskih laboratorijev, fizikalnih učilnic. Da ne omenjam poglabljanja socialnih razlik, ki jih učenje na daljavo še dodatno ovira. Menim, da bi morali s poukom na daljavo v tem trenutku prekiniti in šolo na žalost vseh podaljšati v počitnice. In to čimprej!! Bralka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj