Če ste ob morju, v kampu, bodite pozorni

Če ste ob morju, v kampu, bodite pozorni

-
0 3911

Ne, to ni panika, pač pa eno umirjeno posvetilo za vse, ki ste te dni na morju, vzdolž Jadrana in morda kampirate. To je le en laičen namig, da boste pripravljeni, pa čeprav imate možgane na OFF, kar je prav.

Namreč, že v petek zvečer so se nad Istro razbesnele nevihte, pa tudi napoved za soboto in nedeljo ni najbolj obetavna. Samo v 2 urah so zabeležili 8000 udarov strel. To ne pomeni da bo deževalo ves dan itd. Pač pa se zgodi, da nad morjem hitro nastanejo vremenski pojavi, ki imajo kratko delovanje, nekje do 20 minut, a lahko povzročijo veliko škode.

In če ste ob morju, v Istri, na celini in otokih severnega Jadrana in dela srednjega Jadrana, lahko tudi v soboto zvečer in v nedeljo zjutraj pričakujete bliskovit razvoj vremena. Nekateri tega sploh ne boste videli, spet drugi se lahko znajdete v središču dogajanja.

Vremenski izračuni namreč kažejo na močne nevihte, ob tem lahko na morju nastanejo tudi pijavice oz. vodne trombe, tornadi. Slednje imajo trenutno odlične pogoje za nastanek pred prihodom hladne fronte, saj je morje izredno toplo, na površju morja je temperatura okoli 30 stopinj. In ko zapihajo hladni vetrovi nad gladino toplega in vlažnega morja, lahko v takšnih primerih hitro nastanejo vodni tornadi, na Hrvaškem jim rečejo pijavice.

Ti vodni tornadi so lahko šibki in močnejši, lahko razpadejo nad morjem, ali pa treščijo ob kopno. Hitrosti vetra so ob izrazitejših trombah lahko okoli 100 km/h, kar pomeni, da vrtinčast veter, zaradi svoje sile delovanja polomi številne veje dreves, brez težav podre marsikatero drevo in še kaj. To ni preplah, ampak zgolj v vednost, da bo vreme v teh dneh ob morju zelo nestabilno in da se lahko marsikaj bliskovito spremen. Predvsem v kampih bodite pozorni na razvoj vremena ta konec tedna. Zgodi se lahko marsikaj, če pa se ne bo, toliko bolje in lepe počitnice.

In še en laičen predložek na vremenske spremembe, če ste morda v Dalmaciji. Glejte proti zahodu, slednje največkrat ne obetajo. 🙂