Čebelice praznujejo

0
61

Svetovni dan čebel obeležujemo 20. maja. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Dan je namenjen krepitvi zavedanja o izjemni pomembnosti čebel za preživetje človeka.

Svetovni dan je posvečen čebelam in drugim opraševalcem, ki igrajo pomembno vlogi pri varnosti s prehransko preskrbo, njihova prisotnost pa je tudi pokazatelj stanja lokalnega okolja. Poleg tega je človek udomačil čebele za pridobivanje medu in drugih čebeljih pridelkov (na primer matični mleček, cvetni prah, čebelji vosek in propolis).

Po številu čebelarjev na 1.000 prebivalcev je Slovenija v samem vrhu držav članic EU-28, količinsko pa je med najmanjšimi pridelovalkami medu v Evropski uniji. Največ medu smo v Sloveniji pridelali v 2001: 2.550 ton. Prebivalec Slovenije zaužije malo več kot kilogram medu na leto.

V Sloveniji je 60 prebivalcev s priimkom Čebela. Največ jih živi v zasavski in osrednjeslovenski statistični regiji. V Sloveniji je tudi 6 Čebelarskih ulic ter Ulica čebelarja Močnika in Ulica Antona Janše. Največ hišnih številk ima Čebelarska ulica v Ljubljani, 37.

(Wikipedija, SURS)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj