sobota, 18 maja, 2024
DomaVremeČetrtek še bolj vroč, a brez udrihanja

Četrtek še bolj vroč, a brez udrihanja

Začetek koledarskega poletja je postregel z ekstremnimi temperaturami in predvsem na severu in vzhodu Slovenije z močnimi sunki vetra, nalivi in toča, ponoči pa se bo nevihtno dogajanje postopno povsod umirilo. V večjem delu Slovenije se bo zjasnilo.

Hitra in izrazita pregretost ozračja ne pomeni nič dobrega. Že zgodaj popoldne so se nad avstrijskimi hribi, vse od Solnjegraškega do koroškega gorovja začeli tvoriti večji nevihtni sistemi, ki so se kasneje ob močnem višinskem vetru v večernih urah dosegle tudi del Slovenije, predvsem vzhodno polovico. V Avstriji je ponekod padala toča velikosti oreha. Ledena zrna so kasneje klestila tudi na območju Koroške pri nas in jugovzhodno od Celja. Pri tem je zapihal tudi okrepljen veter. Nevihtni sistem s točo je kasneje dosegel območje hrvaške Krapine.

Dolenjsko tokrat vremensko udrihanje ni doseglo, bilo je pa blizu, od daleč je dogajanje številnih razelektritev neba posnela Andrejka.

Pred nami je še eno zelo toplo jutro. V nižjih delih osrednje in JV Slovenije bodo najnižje temperature okoli 20 stopinj, lokalno bo lahko predvsem po gričevjih in na Primorskem še nekaj stopinj več. Na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju bodo najnižje temperature okoli 18 stopinj. Bolj prijetnih 15 stopinj bo na Gorenjskem.

Tudi četrtek bo v znamenju sončne pripeke. Nekaj sence pred žgočim poletnim soncem nam bodo nudili le posamezni oblaki. Nevihte bodo jutri malo verjetne. Bo pa zato še za kakšno stopinjo bolj vroče kot danes. V osrednji in JV Sloveniji se bo ogrelo do 37 stopinj. Zelo vroče bo tudi na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bo okoli 35 stopinj. Nekoliko manj bo izrazita vročina v zahodnem delu države, kjer bodo najvišje temperature od 31 do 34 stopinj.

Zelo toplo je tudi v višjih legah. Na Kredarici so danes izmerili 18 stopinj, jutri pa se lahko ogreje celo do 20 stopinj Celzija, kar se je do zdaj zgodilo le nekajkrat v zgodovini meritev. Četrtek bo sončen, na nebu bodo le tanki koprenasti oblaki. Zaradi večje količine puščavskega peska se prav daleč ne bo videlo.

Tudi večji del petka se vreme še ne bo veliko spremenilo. Sončno bo in vroče s temperaturami blizu 35 stopinj. Popoldne bo oblačnost naraščala in na severu bodo začele nastajati nevihte, ki se bodo zvečer, ko nas bo prehajala hladna fronta, razširile nad večji del države. Zapihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem burja. Sobota bo sončna in nekoliko bolj znosna s temperaturami do največ 30 stopinj. Podobna bo tudi nedelja, zadnje napovedi za prihodnji teden pa kažejo na novo stopnjevanje vročine. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča