petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoČetrtkova brenčanja s pravljicami za odrasle

Četrtkova brenčanja s pravljicami za odrasle

Brenčači iz Mirne Peči vljudno vabijo na pravljični večer za odrasle, na katerem bodo knjižničarji – pravljičarji popeljali obiskovalce v čaroben svet domišljije. Dobrodošli v četrtek, 28. aprila, ob 19. uri v mirnopeški Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, kjer bodo zgodbe oživele.

Nekdaj, ko še ni bilo televizije, spleta niti telefona, so se ljudje več družili. Pogosteje se je zbrala celotna vas na plesu, pri ličkanju koruze ali ob prepevanju ljudskih pesmi. Včasih so se ob dolgih zimskih večerih zbrali v eni izmed vaških hiš in pripovedovali. Vselej se je našel nekdo, ki je znal doživeto obujati zgodbe in praviti pravljice, poslušalci pa so ga napeto poslušali. Tako je bilo nekoč.

Pravljice so se ohranile kot bogata in neizčrpna zakladnica ljudske iznajdljivosti in duhovitosti. Že v najnežnejših letih jih še dandanes pripovedujemo in beremo novorojenčkom, dojenčkom, malčkom. A praviloma z zgodbami popestrimo dneve in oživljamo domišljijo v prvih letih življenja, zatem pa prenehamo skozi prehitro hitenje dni, tednov, mesecev in let. Vendar konec ni nikoli dokončen in pravljice vmes tiho čakajo, da jih znova odkrijemo.

S pravljičnimi večeri za odrasle je leta 2008 prva začela Mariborska knjižnica in čez dve leti so se ji navdušeno pridružile še ostale slovenske splošne knjižnice. Sprva knjižnice s štajerskega območja, nato so se opogumili tudi knjižničarji z ostalih koncev Slovenije. Zadnji četrtek v aprilu bodo pravljice pripovedovali knjižničarji – pravljičarji iz Ljutomerja, Ptuja, Murske Sobote, Kranja in Novega mesta.

Vas zanima, katero bodo povedali? Ljudsko? Jo poznate? V katerem narečju? Ali otrok v vas nestrpno čaka, da zopet sliši pravljico? Potešite radovednost, prisrčno dobrodošli in vljudno vabljeni k poslušanju pravljic za odrasle v četrtek, 28. aprila, ob 19. uri v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Dogodek bodo z lepim petjem popestrile ljudske pevke Čebelice iz Društva podeželskih žena Mirna Peč.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča