Čez noč obvezna 14 dnevna karantena iz tretjih držav

0
1740

Številni delodajalci, ki zaposlujejo tujce, pa tudi slovenski državljani, ki se vračajo iz t.i. tretjih držav v Slovenijo, so se čez noč znašli v nemilosti spremembe koronskih ukrepov.

Vlada je brez predhodne najave ali sploh brez kakršnega koli obvestila dobesedno čez noč spremenila odlok o vstopu slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tako imenovanih tretjih držav. Še do včeraj popoldne je veljalo, da obvezna 14-dnevna karantena ne velja za državljane RS in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS. Na nas se obračajo razočarani in jezni državljani, ki so šele ob vstopu v državo nepričakovano izvedeli, da je prišlo do spremembe odloka in da morajo v obvezno karanteno. Prav tako slovenski delodajalci, ki zaposlujejo tujce in naj bi se v Slovenijo vrnili konec tega tedna, številni so bili namreč na praznovanju ramazana in so se npr. v BiH odpravili zaradi predhodne ukrepa, ki ni zapovedoval karantene ob vrnitvi.

Vladni govorec Jelko Kacin, ki je na novinarski konferenci povedal: “NIJZ ocenjuje kot neustrezno ureditev, da ob prihodu iz države, ki ni opredeljena kot “varna” država, osebam ni odrejena karantena. Tako se možnost vnosa bolezni bistveno poveča. Zato se je ministrstvo za notranje zadeve odločilo zaostriti izvajanje odloka o ukrepih na meji. Tako se 11. člen odloka razlaga ter izvaja v ožjem smislu. Karantena se odredi vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz tretje države in ne sodijo pod izjeme v 12. členu odloka, ne glede na državljanstvo ali bivališče.”

Dodal je, da je do spremembe prišlo“nedavno in danes je bila uveljavljena”. “Pričakujemo precejšnjo gnečo in veliko nejevolje, pri tistih, ki so verjeli, da kljub temu, da imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, lahko pridejo nazaj v Slovenijo brez karantene, odslej velja, da bodo tudi oni morali v karanteno,” je dejal Kacin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj