Čez noč ostali brez dohodka in peticija za pomoč

0
673

Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa so mnogi manjši podjetniki zaprli vrata svojih lokalov, salonov, birojev, ostali brez nastopov, skratka brez sredstev za preživetje. Namesto rešitve jim država ponuja zgolj obliž za krvavečo rano, pa čeprav trdi, da dela v smeri ohranjanja delovnih mest.

V Sloveniji je samozaposlenih več kot 100.000, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva, opozarja avtorica peticije oziroma apela vladi za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa, Maja Megla. Peticija, pod katero se je podpisalo že več kot 11.000 oseb, opozarja, da so številni z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva močno prizadeti, saj so ostali brez dela, zaradi česar bodo imeli tudi težave s poravnavanjem obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. Zato apelirajo na vlado, da nemudoma sprejme interventni ukrep z dvema oblikama pomoči od 1. marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja.

Zahtevajo oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. In sicer, naj bodo do oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja upravičeni tisti, ki bodo v celem letu 2020 zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bodo sredstva vrnili ob obračunu dohodnine. Prav tako zahtevajo pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. In sicer za tiste, ki so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, da jim država nameni pomoč v obliki pokritja te razlike.

Tako je v petek s s transparentom v rokah pred poslopje Državnega zbora stopila podjetnica Urška Božič. Zakaj, ker je prepričana, da se država obnaša egoistično in izredno neekonomično, saj je v času krize, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa in zaradi katere je vlada, da bi omejila širjenje okužbe, sprejela stroge ukrepe, med katerimi je tudi prepoved vseh dejavnosti, ki niso nujne za oskrbo ljudi, pozabila, da majhnim podjetjem zaradi tega grozi propad. Z zakonom o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov je sicer predvidena državna pomoč pri izplačilu nadomestil za čakanje na delo in odlog plačila socialnih prispevkov za samozaposlene. A to je po mnenju Božičeve in večine malih podjetnikov premalo.

Kot pravi, je edino sprejemljiv 100-odstoten odpis prispevkov za mala podjetja in samostojne podjetnike. “Z možem sva oba mala podjetnika. Mož ima čistilnico, jaz manjši kozmetični salon. V ponedeljek, ko smo morali zapreti vrata, sva ostala brez centa dohodka,” pripoveduje Božičeva. Poleg njiju dveh sta imela zaposlene še tri delavce, a sta enega morala odpustiti, tako da so sedaj štirje na čakanju. V tem času morata plačevati prispevke, ki znašajo okoli 500 evrov na zaposlenega, prav tako morata poskrbeti še za plačilo 80 odstotkov minimalne plače, do katerega je upravičen delavec na čakanju. To, da bo država prispevala 40 odstotkov tega zneska je sicer pohvalno, pravi Božičeva, a bo potrebno na ta del zneska čakati še lep čas. Ukrep, da se poidjetnikom omogoči odlog plačila prispevkov, pa je enostavno premalo. Če ne bo odpisa prispevkov za čas krize, bo to mnoge spravilo v osebni stečaj, opozarja Božičeva in dodaja, da so številni te dni že prijavili stečaj zaradi finančne stiske.

Najbolj jo skrbi, ker se država ne zgleduje po drugih razvitih državah, kot je na primer naša severna soseda Avstrija, ki je že sprejela vse potrebno, da bo vse izpade dohodka podjetij – velikih in malih – nadomestila. “Enostavno ni pametno s strani države, da ne ohranja delovnih mest. Mi nismo nepomembni. Če bi ohranjali podjetja, bi po koncu krize lažje znova zagnali gospodarsko rast,” je jasna Božičeva, ki je prepričana, da so sprejeti interventni ukrepi vlade povsem neekonomični. “Pametne države se pač zavedo, da bo, če ohranijo mala podjetja, gospodarska škoda precej manjša.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj