sreda, 24 aprila, 2024
DomaSlovenijaCI Otrok ne damo za takojšnje odprtje šol in vrtcev

CI Otrok ne damo za takojšnje odprtje šol in vrtcev

Civilna iniciativa Otrok ne damo je ministrici za izobraževanja predala poziv za takojšnje odprtje šol in vrtcev. Poziv je skupno podpisalo 13232 podpisnikov iz vrst staršev in šolnikov.

Učiteljica na Osnovni šoli Valentina Vodnika Renata Filipič, Alenka Mišič kot predstavnica staršev in upokojena psihiatrinja Biserka Ilin, vse povezane v civilno iniciativo Otrok ne damo, so danes ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec predale poziv k takojšnji normalizaciji vzgoje in izobraževana na vseh ravneh. Kar pomeni, da se zavzemajo za takojšnje odprtje vseh šol in vrtcev brez kakršnihkoli pogojevanj glede nošenje mask, upoštevanje razdalje in testiranja za zaposlene. Ob predaji poziva so kot rok za normalizacijo navedle pet dni.  Podpis je v nekaj dneh podpisalo 13232 podpisnikov, od tega 2018 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Podpise še zbirajo.

In kaj so zapisali v pozivu? “Vsi, ki se zavedamo pomena socialnih stikov za zdrav psihosocialni razvoj otrok, smo upravičeno zaskrbljeni in jezni. Šola ni samo izobraževanje. Je mnogo več. Vključuje raziskovanje in eksperimentiranje, športno udejstvovanje, udejstvovanje pri vseh dnevih dejavnosti, tudi izven razreda in šolskega okoliša, učenje v šoli v naravi, medrazredna športna tekmovanja, šolske proslave, prireditve, plesne vaje, šolske ekskurzije ter končne in maturantske izlete. Teh dejavnosti jim še tako skrbni in ljubeči starši znotraj družine ne moremo omogočiti. S šolanjem na daljavo so otrokom kršene osnovne človekove pravice! Otroci nočejo nositi mask, se testirati, cepiti in imeti medsebojne razdalje. Želijo se smejati, družiti, objemati… Zato jim moramo stati ob strani in pomagati, ter v njihovem imenu tudi spregovoriti! To je naša dolžnost! ”

Ministrica se je predstavnicam uvodoma zahvalila za predajo poziva in izjavila, da dobiva dnevno sporočila staršev, učiteljev in stroke, ki se zavzemajo za obratno rešitev od omenjene iniciative. Je pa zagotovila, da bodo preučili peticijo in s skupnimi močnimi poiskali najboljšo možno rešitev. “Ravno danes je vodstvo vlade predstavilo rahlo spremenjen semafor sproščanja, iz katerega je moč razvideti, da je prioriteta v družbi varno in postopno odpiranje šolskega in vrtčevskega prostora. A zato bodo morali biti izpolnjeni epidemiološki kriteriji.  Ko bodo, se bodo ta vrata začela odpirati ob prvi priložnosti. ” Po njenih besedah se je ” začelo razmišljati, da gremo iz običajnih okvirov in dajemo priložnost zdravim regijam, da se bo to zgodilo.” (Večer)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča