Čredni nagon ob koronavirusu, panika in treznost

0
761

Z vsem spoštovanjem do morebitnih nevarnosti in preventive, a imam občutek, da smo v deželi pod Alpami spet postali ovce in se obnašamo po črednem nagonu, preplaha, s katerim se je splašil tudi zdrav razum.

In če v prispodobi uporabim volka kot koronavirus, se slovenska drobnica, predvsem v prestolnici, kjer se je kmečka pamet že zdavnaj poslovila, požene v panični dir z izhodi, ki jih očitno ne vidi vse do ‘koristne’ informacije od tam nekje zunaj naših meja.

Sicer pa, kratko in jedrnato, omenjenega virusa pri nas NI, vsaj do sedaj. Prav tako pa je znano, kdo izgubi bitko z nevarnim virusom.

Zanimivo, v Sloveniji nekateri z nestrpnostjo čakajo na informacijo o prvem morebitnem okuženem državljanu Slovenije, kar skoraj spominja na loterijo.

Hvala bogu, okuženega še ni, če pa je, upam da, ga bodo pri nas tudi pozdravili.

In v majhni Sloveniji lahko zaznamo velike razlike ob spremljanju te gripoznosti. Medtem ko pereferija upošteva vse koristne informacije s strani pristojnih in ob tem ne zganja nobene panike, je v osrčju ‘najlepšega’ mesta panično. Zakaj že oz. čemu?

In lep primer je poročanje o tem virusu pri nas, ki za zdaj ga še nismo odkrili pri nobenem posamezniku in tujino, ki beležijo tudi žrtve. V Sloveniji najbolj vplivni mediji o t.i. novi nevarnosti za človeštvo poročajo več kot marsikateri drugi tuji mediji, kjer imajo poleg okužb, žal tudi žrtve.

Po zadnjih informacijah je za koronavirusom  (prveri tukaj) v Evropi umrlo 85 ljudi, od tega 79 v Italiji, štiri žrtve beležijo v Franciji, eno v Španiji in eno v San Marinu.

Je pa omenjeni virus že prikrajšal številna podjetja tudi pri nas. Številni prevozniki podjetjem ne uspejo dostaviti surovin za delo, še posebej tisti, ki prečijo iz Italije do Slovenije. Npr. novomeški Revoz tako že četrti dan ne obratuje, prav zaradi nedobave materialov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj