petek, 19 aprila, 2024
DomaKronikaČrn konec tedna v gorah

Črn konec tedna v gorah

Minuli konec tedna je bil v gorah na območju Gorenjske tragičen, saj je življenje v gorah in težko dostopnih terenih izgubilo šest ljudi. Za 5 gornikov je bil usoden zdrs oziroma padec na terenu, za 1 pa nenadno obolenje. Gorski reševalci so sicer ta vikend posredovali v 13 gorskih nesrečah, v prvih šestnajstih dneh novega leta pa že 34-krat. Ob tem pristojni ponovno opozarjajo na ustrezno opremo in veliko previdnost.

V teh dneh je nad 1500 m še vedno veliko snega. Zaradi mraza se je nevarnost proženja plazom zmanjšala, avečje tveganje predstavljajo pomrznjena tla.

Ob tem pristojni opozarjajo, da so razmere v gorah so trenutno izredno spremenljive in izjemno zahtevne. “V zadnjih dneh je močan veter razpihal sneg in ponekod so nastale klože. Od vetra spihane kopne odseke poti pogosto prekinjajo poledenela mesta, pokrita s snegom. V visokogorju je trenutna nevarnost snežnih plazov 3. stopnje. Zaradi poledenelosti je na nekaterih mestih izjemna velika nevarnost zdrsa, o čemer pričajo vse tragične nesreče tega vikenda,” so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

“Vsem, ki zahajate v gore, svetujemo, da si izberete svojim izkušnjam primerno turo, da ste ustrezno opremljeni (dereze, cepin, lavinski trojček, itd…), da znate uporabljati opremo in da se na turo dobro pripravite. Gore, še posebej v zimskem času, ne poznajo milosti!” so še dodali.

Neizkušenim so lahko v veliko pomoč tudi gorski vodniki, saj gre za profesionalce, ki poznajo vsako podrobnost v gorah in znajo oceniti nevarnost.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča