Dan boja proti nasilju nad ženskami

0
380

Leta 1981 so aktivistke 25. november prvič proslavile kot dan boja proti nasilju nad ženskami. Ženske po svetu so predmet posilstev, nasilja v družini in drugih oblik nasilja, velikokrat pa se o tem nasilju ne govori, niti ni podatkov o tem, koliko žensk je bilo žrtev tovrstnega nasilja. Datum 25. november je bil izbran zato, ker je leta 1960 dominikanski diktator Rafael Trujillo dal na izjemno krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki.

Enajsti natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat z naslovom »Ni opravičila« se je zaključil z rekordnim številom prijavljenih del in sodelujočih držav. Komunikacijsko akcijo, ki se je lotevala problematike nasilja nad ženskami, je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila, širšo javnost opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršne koli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen.

Na oblikovalski natečaj je bilo prijavljenih 336 del, kar je krepko preseglo številko prejšnjega natečaja. Sodelovalo je 191 različnih oblikovalcev, umetnikov in agencij, 61 iz Slovenije in 130 iz tujine. Dela so prispela iz 31 držav, med drugimi tudi iz Alžirije, Mehike, Tajske, Romunije, Kitajske, Irana, ZDA, Finske, Rusije, Poljske in države Zimbabve.

Med vsemi prejetimi rešitvami je žirijo najbolj prepričalo delo z naslovom Ljubil te bom, ki je plod agencije Formitas pod vodstvom kreativnega direktorja Blaža Ritmaniča.

Predsednik ocenjevalne komisije Robert Bohinec je o zmagovalni rešitvi povedal: “Zmagovalni plakat bi moral nagovoriti tako žrtev nasilja kot tudi splošno javnost. Slednjo pripraviti predvsem do razmisleka in pogovora o občutljivi tematiki. Tovrstno nasilje se namreč ne dogaja OOH (out of home), ampak med štirimi stenami. Izbrana rešitev ga prezrcali iz okvira doma na mestni plakat in nedvomno pritegne pozornost mimoidočega. Še pomembneje pa je, ker žrtvi prenese pomembno sporočilo, da pretveza ljubezni nikoli ne obvaruje pred najhujšim.”

Špela Veselič, vodja programov Društva SOS telefon pa dodaja, da je Plaktivat odlična priložnost za izpostavitev problematike: »Plaktivat je s svojimi izhodišči in pojavnostjo po mojem mnenju aktivizem. Z aktivizmom in zaradi njega je bilo 30 let nazaj Društvo SOS telefon sploh ustanovljeno, obenem pa je aktivizem še vedno pomemben del delovanja proti nasilju nad ženskami.”  Izbran plakat prikazuje, kako se v nasilnem partnerskem odnosu izjave ljubezni spremenijo v grožnje. “Opozori, da se nasilje začne že z besedami in s tem na psihično nasilje, ki ga velikokrat sploh ne prepoznamo kot nasilje, čeprav gre za najpogostejšo obliko nasilja v partnerskih odnosih. Nasilje v partnerskem odnosu se praviloma stopnjuje, postaja bolj pogosto in intenzivno, psihični obliki nasilja se pridružijo še druge oblike nasilja: ekonomsko, fizično, spolno. Plakat opozarja na pravočasno ukrepanje, pri čemer nagovarja tako žrtve kot vse, ki nasilje zaznamo ali zanj izvemo. Usmerja nas na številko SOS telefona za ženske in otroke – žrtve nasilja – 080 11 55.”

Zmagovalec je že od 20. novembra 2018 predstavljen na TAM-TAMovih plakatnih mestih po vsej Sloveniji in bo na družbeno nesprejemljivost kakršnekoli oblike nasilja nad ženskami opozarjal vse do konca februarja.

Vsa prejeta dela bodo v kratkem objavljena na TAM-TAMovem facebook profilu.
Izbor najboljšega plakata je opravila strokovna komisija v sestavi: Robert Bohinec – Futura DDB, Petja Montanez – Publicis, Gregor Žakelj – VBG, Kristijan Andoljšek – Innovatif, Blaž Kocjančič – Internavti, Špela Veselič – Društvo SOS telefon in Blaž Gregorin – TAM-TAM.