Dan brezplačne pravne pomoči

0
190

To sredo bo dan, ko boste lahko prišli do nasveta, kaj storiti, če te brat toži zaradi dediščine, delodajalec pa, ker si dal odpoved – in vas to ne bo nič stalo. Slovenski odvetniki namreč že osmo leto zapored pripravljajo “Dan odvetniške pravne pomoči pro bono” in sicer v odvetniških pisarnah, prostorih nekaterih lokalnih skupnosti, v Ljubljani pa tudi na mirujočih avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa.

V letošnji akciji bo sodelovalo več kot dvesto odvetnikov, ki bodo državljanom ustno posredovali splošne informacije v zvezi z njihovimi pravnimi vprašanji in jim predlagali pravne možnosti za njihovo rešitev.

Dogodek poteka v sklopu praznika Odvetniške zbornice Slovenije, ki v letošnjem letu praznuje 150-letnico organiziranega odvetništva na Slovenskem.

Pripominjamo, da so nekdaj (pred osamosvojitvijo) brezplačno pravno pomoč državljanom nudili na vseh sodiščih (občinskih in okrožnih za kazenske in civilne zadeve, na delovnih sodiščih za delovne spore) in tudi pri pravobranilcih, kljub temu, da je bilo takrat neprimerno manj pravnikov, sodnikov, pravobranilcev itd., kot jih je danes. Država je tako pravno pomoč nadomestila s sedanjim sistemom brezplačne pravne pomoči, glede katere se država pritožuje, da je predraga, odvetniki, ki jo izvajajo, pa so od te iste države za svoje delo podpovprečno plačani.

Preverite kje in kateri pravniki na območju JV Slovenije bodo nudili pravno pomoč DOLENJSKA- TUKAJ.

In na območju POSAVJA – TUKAJ.

(Odvetniška zbornica Slovenije)