sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaDan solidarnosti: na terenu na tisoče prostovoljcev

Dan solidarnosti: na terenu na tisoče prostovoljcev

Iz vseh koncev Slovenije ob dnevu solidarnosti prihajajo zgodbe o pomoči. Na tisoče prostovoljcev se je odpravilo na pomoč v ujmi prizadeta območja.

Okoli tisoč prostovoljcev je na pomoč odhitelo v Mozirje, več kot 700 na Škofjeloško, samo iz Celja se jih je z avtobusi odpravilo 500. Na štajerski avtocesti je bil večkilometrski konvoj gasilskih vozil, v Kostelu so odpovedali občinsko prireditev in se odpravili v Črno na Koroškem, izjemen odziv pa je ganil tudi župana Braslovč. S prostovoljci podprte akcije pa so bile na dan solidarnosti tudi na poplavljenih delih Ljubljane. Prazne dlani so bile hitro zaposlene, v marljivih rokah so “pele” lopate, grablje, samokolnice, kotli, na Sneberskem nabrežju so prostovoljci prijeli tudi za udarno kladivo.

Pristojni na dela prost dan, namenjen solidarnosti s prizadetimi, pristojni niso zaznali težav na terenu. Kljub velikemu številu prostovoljcev, po podatkih poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka je bilo na terenu med 11.000 in 12.000 ljudi, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023, je vse potekalo tekoče.

Težav niso zaznali niti v prometu in prav tako ne z morebitnimi posamezniki, ki bi želeli priti do prizadetih krajev brez predhodne prijave. Izdanih je bilo sicer 90 delovnih nalogov za skupine, ki so štele od 30 do več kot 100 oseb, je na novinarski konferenci naštela direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman. (STA)

Prostovoljci z Dolenjske in iz Posavja.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča