sobota, 27 aprila, 2024
DomaSlovenijaDARS nad tovornjakarje z neustrezno opremo

DARS nad tovornjakarje z neustrezno opremo

Ob vsakem obilnejšem sneženju lahko spremljamo enak scenarij na cestah. Današnji zastoji na avtocestah so bili posledica vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6. uro, pojasnjujejo pri Darsu. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom.

“Izvlek na odseku primorske avtoceste je bilo tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri,” pojasnjujejo.

Dodajajo, da ostro obsojajo neodgovorne voznike tovornih (in osebnih) vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna že od 15. novembra, kljub večdnevnim napovedim sneženja. “Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Delavci Darsa so avtoceste preventivno začeli posipati že v nočnih urah, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še pluženje. Ob 4. uri zjutraj so začeli izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. “Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe so bile ves čas na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje,” pravijo na Darsu.

Samo na območju vrhniškega klanca so tako morali izvleči kar 12 tovornih vozil, od tega so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med skupno sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

V zimsko akcijo je bilo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil Darsa. Porabljenih je bilo 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravljenih je bilo približno 60 obhodov plužnih skupin, naštevajo.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala Strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki Darsa s področij vzdrževanja, upravljanja in cestninjenja ter Policije.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča