sreda, 24 julija, 2024
DomaKronikaDavčne zatajitve in ponarejanje listin

Davčne zatajitve in ponarejanje listin

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper državljana Srbije in gospodarsko družbo, katero je zastopal, zaradi utemeljenega suma
storitve dveh kaznivih dejanja davčne zatajitve po 2. odstavku 249. člena KZ-1 in 21 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 2. odstavku 235. člena KZ-1. Osumljenec je v okviru gospodarske dejavnosti pridobival rabljena motorna vozila iz območja držav članic EU, v nadaljevanju pa izvažal v eno izmed držav izven EU. Pri tem je na podlagi lažnih računov z nižjo prodajno vrednostjo na letni ravni znižal dejanske prihodke, s čimer je osumljeni gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist za več kot 340.000 evrov, za kolikor je oškodovan tudi proračun Republike Slovenije.


Ponarejanje listin

Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper državljana Italije, ki je zastopnik slovenskega gospodarske družbe. Osumljen je storitve 35 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 2. odstavku 235. člena KZ-1. Med preiskavo so ugotovili, da je uvažal lesne pelete in jih nato po lažnih računih prodajal v drugo državo članico EU, vendar pa listine niso verodostojno izkazovale dejanskega posla. Zadevo je policija obravnavala na podlagi predhodnih ugotovitev FURS, postopek je usmerjalo pristojno državno tožilstvo. Za kazniva dejanja je bila ovadena tudi pravna oseba.


Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča