DDV na energente bodo znižali na 9,5 %, pri ‘kurilcu’ ne

0
281

Vlada je na seji sprejela nove ukrepe za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Kot je pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič, bo vlada DDV na energente začasno znižala za vse uporabnike. Od 1. septembra do 31. maja naslednje leto bo DDV na energente tako znašal 9,5 odstotka. Sicer je pred tem že uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv ter omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina. Zaradi evropske direktive DDV-ja na kurilno olje niso mogli znižati, je navedel.

Znižanje DDV predlagajo za dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo in daljinsko ogrevanje. “Predlagamo začasno nižjo stopnjo DDV, to je 9,5 odstotka, in sicer za obdobje od 1. septembra do 31. maja naslednje leto,” je dejal.

Z začasnim znižanjem stopnje DDV naslavljajo posledice energetske draginje v času največje porabe energentov, torej med ogrevalno sezono. “Z nižjim DDV na elektriko in zemeljski plin nadaljujemo ukrep regulacije cen električne energije in zemeljskega plina, kjer smo zamejili najvišjo maloprodajno ceno. Gre torej za komplementaren ukrep,” je pojasnil.  (STA)