petek, 26 julija, 2024
DomaVremeDel Slovenije pod vodo - rdeče opozorilo

Del Slovenije pod vodo – rdeče opozorilo

Ponekod po Sloveniji so zaradi dežja, poplav in plazov izredne razmera. Zaradi poplav so številne ceste na Severnem primorskem, Gorenjskem Koroškem, Štajerskem in v Osrednji Sloveniji zaprte. Več informacij o prevoznosti cest – TUKAJ.

Najhujši nalivi so se pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp in na območju med Idrijskim hribovjem tja proti Gorenjski in Koroški. Ponoči so hitro in močno poplavile številne reke v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, v večjem obsegu so poplavile predvsem reke v porečjih Poljanske Sore, Kokre, Gradaščice, Kamniške Bistrice, Savinje in Drave.

V jutranjih urah v zgornjem toku že upadajo Poljanska Sora, Gradaščica, reke na zgornjem Gorenjskem, Kokra, Kamniška Bistrica in skrajno povirje Savinje, v srednjem in spodnjem toku močno pa še naraščajo. Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.

Del Slovenije pod vodo - rdeče opozorilo

V več občinah, kjer so se zjutraj oglasili alarmi, pozivajo prebivalce naj se umaknejo na varno oz. ostanejo doma. Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo ljudi, naj ne podcenjujejo moči vode in naj poskrbijo zlasti za svojo varnost. “Ne približujte se rečnim brežinam. Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen.” Priporočajo spremljanje razmer in upoštevanje navodil civilne zaščite in reševalnih služb.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi dolgotrajnih nalivov, zaradi katerih pričakujejo nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov, izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja danes do polnoči. Ob obilnih padavinah, ki so padle v kratkem času, so silovito narasli nekateri vodotoki, ki že poplavljajo.

Medtem ko ponekod ni padla še niti kaplja dežja, so številni kraji na severu Slovenije prejeli že več kot 100, lokalno celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter.  (ARSO)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča