Delajo za Slovenijo, zato so si zvišali plače?

0
2092

Prav čudim se, kako vse to zmore nova vlada. Najprej izredne razmere zaradi virusa, številni sprejeti ukrepi, potem afera z maskami, takojšnje menjave na določenih pozicijah in še novo ovrednotenje dela oz. višje plače državnim sekretarjem in ministrom.

Ministri in državni sekretarji Janševe vlade bodo imeli tako najvišje možne plače, kot po zakonu o sistemu javnih plač v javnem sektorju lahko pripada tem funkcijam. Za državne sekretarje na ministrstvih je tako določen 61. plačni razred, za ministre pa 64.

Plačni razred ministra sicer določi predsednik vlade v okviru določenega razpona, plačni razred državnega sekretarja pa vlada na predlog ministra za javno upravo, je razvidno iz zakonodaje.

V prejšnji vladi Marjana Šarca so bili sicer vsi ministri razen finančnega umeščeni v najnižji plačni razred, to je v 62., enako vsi državni sekretarji, torej v 59. razred.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je sicer zatrjeval, da ne gre za povišanje plač, ampak za določitev plačnega razreda. “Priloga tri k zakonu o sistemu plač v javnem sektorju že od Virantove reforme določa razpon plače za državne sekretarje od 59. do 61. plačnega razreda in vsakokratna vlada določi neki razred za državne sekretarje,” je pojasnil minister.

V najvišji, 65. plačni razred so na primer uvrščeni predsedniki vlade, republike in državnega zbora. (RtvSlo/MMC)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj