Delež pozitivnih višji

0
484

V četrtek smo v Sloveniji opravili 6587 testiranj in zabeležili 1609 novih primerov okužbe s koronavirusom, je sporočila vlada. Delež pozitivnih testov tako spet ne pada, ampak se celo rahlo dviguje: v četrtek je bil 24,4-odstoten, dan prej 23,9-odstoten. Umrlo je 48 covidnih bolnikov. V slovenskih bolnišnicah se zaradi okužbe s koronavirusom zdravi 1324 oseb, od tega jih je 206 na intenzivni negi.

V številnih domovih za starejše sicer še niso začeli testiranj zaposlenih na novi koronavirus s hitrimi testi. Ponekod še čakajo na podrobna navodila, drugod hitrih testov še niso dobili. Nekaj ustanov pa jih je uporabljalo že prej in tam so med prvimi, ki sledijo uredbi o postopni uvedbi rednega testiranja.

V Domu starejših občanov v Novem mestu pa testiranja s hitrimi testi še niso začeli, ker še čakajo natančnejša navodila ministrstva za zdravje. Direktorica Milena Dular je povedala, da je še veliko nedorečenosti. Izvedeti morajo, ali sploh lahko uslužbenci doma sami hitro testirajo, hkrati pa morajo od ministrstva za zdravje dobiti ustrezno dovoljenje. Med drugim ne vedo, s katerimi testi naj opravijo te postopke in kako naj poročajo. Ne vedo tudi, ali bodo morali hitre teste sami nabaviti in ali bodo morali glede tega skleniti dogovor s kakšnim zdravstvenim zavodom ali drugim ponudnikom tovrstnih storitev. Manjšo količino testov, ki so jih kupili sami, sicer imajo in jih – a le za lastno oz. notranjo oceno stanja – že izvajajo. Ampak to ni verodostojno, je opozorila Dularjeva. Zaposlene sicer redno preverjajo s t. i. molekularnimi testi, po zadnjih testiranjih pa se razmere v novomeškem domu starejših tako pri zaposlenih kot stanovalcih umirjajo, je še ocenila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj