četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaDeset primerov nove različice

Deset primerov nove različice

Najnovejši podatki molekularnega razvoja seva omikron so pokazali, da je nastajal neodvisno od ostalih različic novega koronavirusa, je na novinarski konferenci pojasnil Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Izkazalo se je tudi, da je bil v Bocvani prisoten že vsaj marca, je dodal. Omikron je tudi izjemno infektiven: “Če ne bi imeli mask in druge zaščite, bi en človek s tem virusom okužil od 20 do 30 drugih,” je opozoril. V torek so pristojni sicer ob opravljenih 5903 PCR-testih potrdili 1526 okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji pa so do zdaj potrdili deset okužb z različico omikron, gre za dva skupka primerov, ki med seboj nista povezana. Gre za dve ločeni žarišči okužb. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov.

Štrukelj je nanizal tudi možne pozitivne in negativne scenarije. “Raziskovalci posegamo v podatke iz časa španske gripe, ko je tretji sev denimo tako mutiral, da je španska gripa izzvenela,” je dejal. “Slaba pot pa bi bila, če bi bil virus ne samo infektiven, ampak tudi zelo patogen,” je dodal.

Gre le za začetne podatke, ampak za zdaj kaže, da so simptomi pri omikronu podobni prehladu. Ni znaka izgube voha ali okusa, je pa utrujenost večja, kot je bila pri okužbi z ostalimi sevi. Lahko je prisoten tudi občutek tesnobe ali nespečnosti, temperatura je lahko rahlo povišana ali pa tudi ne, je nanizal.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča