sobota, 20 aprila, 2024
DomaSvetDiplomatska pogajanja na meji, zapiranje zračnega prostora

Diplomatska pogajanja na meji, zapiranje zračnega prostora

Ukrajina je pristala na pogajanja z ruskimi predstavniki, potrdila je, da bodo potekala na belorusko-ukrajinski meji. Ruske sile so vstopile v ukrajinski Harkov in zavzele strateško Novo Kakhovko. Iz države prihajajo poročila o eksplozijah v skladišču nafte zunaj Kijeva in plinovodu v Harkovu. Ogromno ljudi beži iz Ukrajine v sosednje države. V ukrajinskih mestih se državljani še naprej oborožujejo in pripravljajo molotovke za boj proti ruskim silam.

Vse več držav pa zapira svoj zračni prostor za ruska letala. Danes so to napovedale Nemčija, Belgija, Danska, Finska, Irska in Romunija. Danska bo predlagala, da tak ukrep sprejme celotna EU, zaprtje finskega prostora pa bo Rusiji precej otežilo oskrbo eksklave Kaliningrad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je Ukrajina na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu vložila tožbo proti Rusiji. “Rusija mora biti kaznovana zaradi ravnanja z idejo genocida. Zahtevamo takojšnjo odločitev in ukaz, da Rusija takoj prekine vojaško aktivnost. Pričakujemo, da se bo sojenje proti njej začelo prihodnji teden,” je zapisal. Sodišče se ukvarja z reševanjem sporov med državami, ki so povezani z mednarodnim pravom.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča