sobota, 27 julija, 2024
DomaVremeDo jutra še veliko dežja in poplavljanje

Do jutra še veliko dežja in poplavljanje

Žal se tudi ponoči razmere še ne bodo umirile. Nad toplim Jadranskim morjem in Gorskim kotarjem se bodo prožile nove plohe in nevihte, ki se bodo v pasovih pomikale nad Slovenijo. Še naprej je pričakovati močnejše nalive, ki se bodo nad istimi območji obnavljali dalj časa. Težišče padavinskega dogajanja bo predvidoma na jugu Slovenije, kjer lahko lokalno pade več kot 150 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji Sloveniji do okoli 100, drugod večinoma od 30 do 80 litrov na kvadratni meter.

(sobota, 5. avg) Veliko rek v osrednji, severni in vzhodni Sloveniji še vedno poplavlja. Sava poplavlja v večjem obsegu, v spodnjem toku bo dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Mura v Gornji Radgoni se bo v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 m3/s.

Reke, ki so včeraj poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. Danes bodo še naraščale. Krka bo močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav. (ARSO)

Tudi dopoldne bo marsikje še deževalo. Več dežja bo nad vzhodno polovico Slovenije. Razmere se bodo začeli umirjati sredi dneva, ko bodo padavine slabele in od zahoda postopno ponehale. Oblačnost se bo trgala. Kljub temu lahko tudi popoldne predvsem na jugu Slovenije še nastane kakšna ploha ali nevihta.

V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 18 do 22 st. C. Najtopleje bo na Primorskem, do 25 st. C.

Nedelja bo sprva večinoma suha z nekaj megle po nižinah. Sledilo bo oblačno popoldne s plohami in nevihtami, ki bodo najprej zajele zahodne kraje, do večera pa prešle večji del države. Spet bodo nastajali lokalno močnejši nalivi, a ti ne bodo tako dolgotrajni kot danes in jutri. V prihodnjem tednu bo vreme bolj stabilno. V ponedeljek zjutraj in del dopoldneva se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla, popoldne pa bo ob spremenljivi kopasti oblačnosti nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. V nadaljevanju tedna pričakujemo sončno vreme. V torek bo razmeroma sveže, nato se bo k nam širil občutno toplejši zrak in v drugi polovici tedna bodo popoldanske temperature okoli 30 stopinj. (Rok Nosan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča