Do konca tedna bo za 15°C hladneje

0
309

Če smo v minulih dneh še bili v kratkih rokavih, bomo v prihodnjih dneh posegli po toplejših oblačilih. Veter se je že danes iz JZ obrnil na SV smer in nad naše kraje je začel dotekati hladnejši zrak. Do konca tedna bodo temperature padle za okoli 15 stopinj Celzija, s tem pa se bo obdobje nadpovprečno toplega vremena, ki ga imamo že od 23. oktobra, končalo.

Vzrok za spremembo je anticiklon, ki se je po prehodu oslabljene vremenske fronte okrepil nad srednjo Evropo. V prihodnjih dneh se bo njegovo središče pomaknilo nad Skandinavijo, nad Evropo pa se bo spustil mrzel polarni zrak. Ob manjših padavinah v prihodnjem tednu bo meja sneženja zelo nizko.

Noč bo na Primorskem in v višjih legah jasna, po nižinah vzhodno od alpsko-dinarske pregrade pa se bo ponovno zgostila nizka oblačnost, iz katere bo ponekod lahko rahlo rosilo. Na Primorskem, kjer bo ponekod še pihala šibka burja, bodo jutranje temperature med 6 in 10 st. C. Drugod po državi bomo izmerili med 4 in 7, v alpskih dolinah 2 st. C.

Prav na Primorskem in nad okoli 1400 metrov se bodo v soncu kopali že od jutra, drugod po državi pa bo sprva še precej nizke oblačnosti, ki se bo ob šibkih vzhodnih vetrovih le počasi razkrajala. Najdlje se bo zadržala po nižinah osrednje Slovenije in Koroške, kjer bo sonca jutri bolj malo.  Prav velikega skoka po temperaturni lestvici ne bomo deležni. Še najbolj se bo ogrelo na Primorskem, kjer bo 17, na vzhodu države 12 st. C. Bolj sveže bo v severni in osrednji Sloveniji, od 8 do 11 st. C.

V petek se bodo na nebu gnetli oblaki, več sonca bo v gorah in na Primorskem, kjer se bo krepila burja. V soboto in nedeljo bo v večjem delu države sončno, le v osrednji in JV Sloveniji bo še vztrajala nizka oblačnost. V zatišnih legah bo zjutraj slana.  V ponedeljek se bo spet pooblačilo. Proti večeru nas bodo dosegle rahle padavine, ki se bodo v torek razširile nad večji del države. Tudi po nižinah bo deloma snežilo, a količina padavin ne bo velika. (Rok Nosan)