Do maja aprilska nepredvidljivost

0
73

V teh dneh smo deležni številnih vremenskih pojavov. Od visokih temperatur, močnih neviht s sodro, s sneženjem v hribih, občutnim ohlajanjem ozračja in čudovitimi mavricami.  Vse to v eni pomladi oz. v nekaj dneh. In medtem ko so danes nastajale posamezne nevihte, pa marsikje ni padla niti kaplja dežja.

Alpe bo ponoči dosegla nova hladna fronta. V nižjih plasteh ozračja bo od SZ dotekal hladen zrak, višje pa bo pihal vlažen južni veter, zato se bodo padavine na južni strani Alp okrepile. V prvem delu noči se bo ozračje pri nas prehodno umirilo, a zatišje pred fronto ne bo trajalo dolgo, saj se bo proti jutru oblačnost ponovno zgostila. Nove padavine nas bodo dosegle od zahoda, v Alpskih dolinah bo snežilo že od jutra, drugod bo meja sneženja sprva nad 1000 m.

Zjutraj bo najhladneje na SZ Slovenije. Tukaj bo zimska temperatura, le stopinja nad ničlo. Drugje po Sloveniji bo topleje. V večjem delu bo okoli 7 stopinj celzija, še topleje bo na Primorskem, kjer bo do 10 stopinj Celzija.

Dopoldne se bodo padavine okrepile in se razširile nad večji del Slovenije, le na SV bo ostalo v glavnem suho vreme. Največ padavin pričakujemo v zahodni in južni Sloveniji. Hladilo se bo in meja sneženja se bo do večera ponekod spustila do 800 metrov.

Temperature bodo zelo razgibane. V Alpskih dolinah bo le 2 stopinji. Nič kaj toplo bo tudi v osrednji Sloveniji, kjer bo le okoli 8 stopinj Celzija. Na JV Slovenije bo 11 stopinj, drugje bo topleje od 12 do 15 stopinj Celzija, toliko bo v Prekmurju.

V gore se je vrnila zima. Jutri bo snežilo nad nadmorsko višino 1000 metrov, največ snega bo zapadlo v Julijcih, kjer se bo snežna odeja do večera odebelila za okoli pol metra. Drugod bo snega manj, na Pohorju bo večinoma suho. Še hladneje bo kot danes, na 1500m bo stopinja pod ničlo, na 2500m -7 stopinj Celzija.

Začetek novega tedna bo deževen in hladen, močneje bo deževalo v južni Sloveniji, drugod bo padavin malo, na SV države bo še naprej večinoma suho. Zjutraj bo 5, čez dan le okoli 10 stopinj. V torek bo nekaj sonca in veliko oblakov, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Za kresovanje zaenkrat kaže na suho vreme, le prej bo treba poskrbeti, da se kres ne bo zmočil 🙂  Letošnji 1. maj bo sončen, nekaj več oblakov bo na nebu v popoldanskem času, ko bo še nastala kakšna manjša ploha. Zjutraj bo okoli 5 stopinj, čez dan pa bo že precej topleje, saj se bo ogrelo blizu 20 stopinj.