Do srede vroče, potem prihod polarnega

0
639

Smo na robu azorskega anticiklona, zato je zračni tlak tudi za poletje visok okoli 1025 hPa. Posebnost današnjega jutra so bile velike temperaturne razlike. Npr. v Ratečah je bilo zjutraj le 6 v Portorožu pa se temperatura ni spustila pod 22. Čez dan je bilo toplo, razlika se zmanjšala na manj kot 10 stopinj. Vse zaradi burje, ki je še vedno dosegala 100 km/h, SV veter v notranjosti pa je zapihal do 50 km/h.

Omenjeni anticiklon se bo pomaknil nad Alpe. Ciklon na jugovzhodu Evrope pa bo oslabel zato se bo tudi veter vzdolž Jadranske obale umirjal. Vendar sredi tedna nam vreme pripravlja novo spremembo, ki bo v znamenju nižjih temperatur. Izraziti severni vetrovi bodo vse do osrednjega dela Evrope prinesli veliko zalogo hladne (polarne) zračne mase.

Pred nami je še ena jasna noč polna zvezd. Na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja v sunkih okoli 60 km/h. V notranjosti pa bo severovzhodnik večinoma oslabel. Ob jasnem nebu se bo osvežilo. Temperature zjutraj bodo od 11 do 13, na Gorenjskem le 7. Zaradi burje bo na Primorskem od 16 do 21.

Vremensko lep začetek tedna je pred nami, saj bo jasno. Veter bo oslabel. Popoldne bo ob morju že zapihal maestral, drugje pa bo še vztrajal šibak vzhodnik. Po svežem jutru se bo čez dan ogrelo skorajda za 20 st. V večjem delu bo blizu 30 st. Najbolj vroče pa na Goriškem do 32 morda 33 st., bolj svežih 25 bo na Gorenjskem.

Suho poletno vreme se bo nadaljevalo tudi v torek. Zjutraj bo okrog 14, čez dan pa se znova okrog 30 st. ali še kakšno več. Zapihal bo šibak jugovzhodnik, veter bo prinesel nekaj visokih oblačnih kopren. Zvečer bo na severu že možna kakšna nevihta. Še več neviht pričakujemo v noči na sredo in čez dan. Dosegla nas bo nova izrazita hladna fronta z burjo in severnikom. Čez dan bo v glavnem oblačno, še bodo nastajale padavine, temperature pa okrog 20 st. V četrtek se bo jasnilo. Še vedno pa bo nekaj vetra in okrog 20 st. Proti koncu tedna pa bo večinoma sončno. Bodo pa jutra zelo sveža, okoli 10 st. bo, čez dan pa prijetnih 25 stopinj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj