Dolenjski obrtniki in podjetniki o razmerah

0
2360

Dolenjska velja za gospodarsko uspešno regijo, z veliki in manjšimi podjetji. A očitno je koronavirus marsikje posegel v delovne procese. To, da so v podjetjih poskrbeli za preventivo, je nekaj povsem normalnega. V nekaterih sredinah so se zaradi varnosti odločili, da zaposlenim doma z območja Bele krajine, ni treba na delo.

O razmerah oz. težavah, ki jih je povzročil koronavirus smo se pogovarjali tudi z Upravnim odborom Območne obrtno – podjetniške zbornice Novo mesto. Povedali so nam, da do sedaj nobeno podjetje ni zaustavilo proizvodnje, da pa so marsikje omejili število delavcev, saj se v nekaterih panogah zmanjšalo povpraševanje. To še posebej velja za podjetja, ki delujejo prek meja. Glede avtoprevoznikov, ki vozijo proti severu in zahodu Evrope, nimajo poročil o težavah. Je pa več težav za prevoznike, ki dnevno potujejo iz Slovenije na Hrvaško in nazaj, saj so na meji dolge čakalne dobe.

So pa težave pri dostavi določenih ‘orodji’ iz tujine oz. logistiki. Prav tako imajo težave s fizično prisotnostjo poslovnih partnerjev, ki so jim v nekaterih drugih tujih državah omejili oz. prepovedali potovanje. To velja še posebej za osebe, ki podeljujejo določene certifikate.
V tem primeru se podjetje znajde v nemilosti, saj ob pridobitvi certifikata, lahko svoj izdelek uspešno proda in poplača delavce in podizvajalce. A če pristojnih za podelitev ni, tega pač ne more storiti in tukaj nastanejo težave.

Obrtniki in podjetniki upajo, da se bodo razmere kmalu umirile oz. normalizirale in da bodo svojo uspešno pot nadaljevali zdravo, uspešno.

Več koristnih informacij lahko obrtniki in podjetniki poiščete na povezavi TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj