nedelja, 28 aprila, 2024
DomaKulturaDomačija Rezelj in XII. DVORSKI LIKOVNI DNEVI

Domačija Rezelj in XII. DVORSKI LIKOVNI DNEVI

Dvorski likovni dnevi gredo naprej in 7. avgusta se začenja že dvanajsta edicija. Njihova tradicija se utrjuje in njihov pomen raste. Rezljevi, kot organizatorji in gostitelji, delovno srečanje negujejo in nadgrajujejo z vso odgovornostjo in z izjemno naklonjenostjo do likovnih umetnikov in umetnosti. Likovniki se tu dobro počutijo, kar se odraža tudi v bogati kreativnosti.

Vsakoletno srečanje likovnih ustvarjalcev pa ni pomembno le za družino Rezelj, ampak pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja pomembno promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Čeprav se je začelo v lokalnem okolju, je takoj preraslo v mednarodne dimenzije in si pridobilo pomemben status med različnimi tovrstnimi srečanji likovnikov. Z dogodkom se na Dvor pretaka aktualna likovna produkcija avtorjev, ki sooblikujejo podobo sodobne likovne umetnosti.

Z XII. Dvorskimi likovnimi dnevi na Domačijo Rezelj prihaja kvalitetna in ustvarjalno vitalna ter zanimiva in raznolika likovna ekipa: slikarke in slikarji, en kipar in en fotograf. Pomemben segment ponovno predstavljajo tuji avtorji, med izbranimi slovenskimi umetniki sta dva stalna člana Dvorskih likovnih dni in tudi umetnica z Dolenjske, saj pri selektivnem naboru avtorjev vedno poskrbimo za prisotnost ustvarjalcev iz ožjega ali širšega domačega okolja.

Dvorski likovni dnevi so za avtorje, ki po večini ustvarjajo v intimi svojega ateljeja, prijetna popestritev in nova, dodatna ustvarjalna spodbuda. Čeprav v vabilu udeležencem ni predpisanih tem, ti pogosto najdejo navdih prav v naravnih specifikah, v slikovitih atmosferskih stanjih ter v kulturnih znamenitostih in zanimivostih kraja in širše okolice. Zdi se, da še tako droben detajl ne ostane skrit senzibilnim videnjem in doživljanjem posameznika. Resnična in neponovljiva osebna izkušnja pogosto daje posamezniku snov ali pa predstavlja le impulz za ustvarjanje. V ta namen bo že prvi dan organiziran ogled kraja. Ogled bo skupen, tudi druženj med ustvarjanjem ne bo manjkalo, a na likovno interpretativno pot bo šel vsak zase, s svojim korakom, v svojem slogu. Tako bo ustvarjalno obzorje dvorskih likovnih umetnikov na široko odprlo različne avtorske interpretativne stile, načine, pristope in tehnike likovne realizacije. Čas intenzivnega dela v družbi s kolegi bo omogočal poglabljanje misli in izostreno fokusiranje na ustvarjalna dejanja. Nekateri izmed avtorjev se že doma skrbno pripravljajo na srečanje, saj likovno-vizualne interpretacije posameznikov zahtevajo več ustvarjalnega časa.

Udeleženci XII. DVORSKIH LIKOVNIH DNI so:

1. MILENA GREGORČIČ
2. JANEZ ŠTROS
3. KATJA BEDNAŘIK SUDEC
4. MATJAŽ DUH
5. ISTVÁN BÁLIND (Madžarska)
6. PETER CIUHA
7. ANDREJKA ČUFER
8. VLADO GORESKI (Severna Makedonija)
9. JOŽICA MEDLE
10. ŽELJKO MUCKO (Hrvaška)
11. PRIMOŽ PUGELJ
12. JOANNA ZAJĄC SLAPNIČAR (Poljska)
13. HUIQUIN WANG (Kitajska/Slovenija)
14. OTTON ZAJEC, fotograf DLD.

Avtorji se bodo na Dvoru zbrali v ponedeljek, 7. avgusta dopoldne in po skupnem kosilu se začne ustvarjanje. V petek, 11. avgusta bo pod kozolcem na Rezljevi domačiji postavljena razstava. Njen ogled bo trajal od 17. do 21. ure in bo vključeval tudi srečanje in druženje s sodelujočimi avtorji, za strokovno oceno in spremstvo po razstavi pa bo poskrbela Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka ter strokovna spremljevalka srečanja.

Udeleženci Dvorskih likovnih dni bodo strokovno predstavljeni tudi v katalogu, ki že tradicionalno izide ob tej priložnosti. To je pomemben zapis, ki ustvarjalnost posameznika približa gledalcu, avtorja pa umesti v likovni prostor. Je pa tudi pomemben »arhivski dokument«, ki si ga privoščijo le nekatera delovna druženja likovnih ustvarjalcev.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo v kraju, saj so prezentirana v Galeriji DLD. Ta v središču Dvora deluje že šest let in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev. Tako stvaritve živijo svoje poslanstvo tudi po zaključku delovnega srečanja. Predstavljajo možnost spoznavanja likovnega dogajanja na mednarodni sceni, odpirajo pogled v najrazličnejše umetniške prakse in vsebine ter potrjujejo profesionalnost in pomen Dvorskih likovnih dni.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča