Doprsni kip dr. Jožeta Toporišiča v Dobovi

0
92

Ob častitljivi 200 letnici osnovne šole v Dobovi so danes odkrili spominsko obeležje, doprsni kip dr. Jožeta Toporišiča.

O pobudi Pobudo za postavitev kipa je izpostavila Civilna pobuda v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec na spominskem večeru, ki so ga pripravili vaščani rojstne vasi po njegovi smrti. V našem glavnem mestu je zatem dobil veliko spominsko obeležje, z izdatno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

Našemu kipu, tukaj pri šoli, je naklonjena Občina Brežice. Doprsni kip, ki ga bomo danes odkrili, je izdelal akademski kipar Boštjan Drinovec iz Ljubljane. Arhitekturno obliko spomenika pa je zasnoval domačin, arhitekt Dušan Blatnik z Mosteca. O širši makro lokaciji Izhodišče je seveda osnovna šola v Dobovi, ki nosi ime po dr. Jožetu Toporišiču.

Šola res ne stoji na prvotni lokaciji stavbe, ki jo je mladi Jože Toporišič obiskoval, je pa ta naša lokacija urbanistično eminentna in dominantna v prostoru. Stavba je na sami ježi naplavinske ravnice reke Save, na njenem zgornjem robu. Dvignjen položaj šoli omogoča »varnost« in »obvladovanje terena«, Dobove, pogled od tu z lahkoto poleti v svet, v prihodnost …

V okolici je odkritih kar nekaj pomembnih arheoloških ostalin. Pod zemljo se skrivajo energetski in vodni tokovi. Objekt osnovne šole, ki ga na vzdolžni osi tvorijo stavbe vrtca, telovadnice in šole, je prav tako zalomljen v zlatem rezu. Na točki loma (~11°) je zelenica kjer stoji spomenik.
O kipu in stojnem mestu – mikro lokaciji Marsikaj, kar je navedeno zgoraj, velja tudi za doprsni kip dr. Jožetu Toporišiču pred stavbo šole. Spomenik predstavlja klasično zasnovo: bazo, steber in kapitel.

Doprsni kip je ulit v bronu. Njegov pogled je zamaknjen za 11° (stopinj) v levo, kar pogled usmeri v smeri dobovske cerkve. Kip sledi verni podobi dr. Jožeta Toporišiča in je ujel njegov pokončen značaj, karizmo, odnos z okolico, njegov pogled je usmerjen v dalj, v prihodnost …

Podstavek je težak monolit, vertikalno močno poudarjen »steber«, saj nosi kip pomembnega moža, ki je v svojem življenju opravil veliko delo za sodobni slovenski jezik in za naš narod. Material je iz najtršega slovenskega kamna – pohorskega tonalita. Prednja ploskev je širša, saj je na njej vklesan napis. Stranski ploskvi sta asimetrično oblikovani. Predstavljata stilizirano hrbtišče knjige na eni oziroma knjižne liste na drugi strani. Struktura kamna je enakomerna, brez močnih lis, skoraj brezhibna. Za napis so uporabljene črke Times, ki jih ima na ovitku tudi SSKJ in so bile profesorju (najbolj?) ljube. Napis se stopnjuje od zgoraj navzdol (graduira). Razmerje napisa proti ploskvi je postavljeno v zlatem rezu. Podstavek (s kipom) je rahlo usmerjen v smer prihoda obiskovalcev in naprej proti Dobovi.

Podstavek ščiti baza iz kamna repena, ki sodi med trše slovenske marmorje.
Površina okoli spomenika se tlakuje (…. bomo tlakovali?). Pot do spomenika bo tlakovana s temnejšimi enostavnimi geometrijskimi vzorci v širini podstavka. Na tej površini so predvidene klopi iz kamna in dva drogova za zastavo, za spomenikom zelenica, kjer bomo zasadili tri avtohtona drevesa stebrastega hrasta DOBa. List doba je tudi v znaku Osnovne šole dr. Jožeta Toporišiča v Dobovi.
Pripravil: Dušan Blatnik, univ. dipl. inž. arh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj