Draghija zmotile preiskave v Banki Slovenije

0
64
SLOVENIJA LJUBLJANA 17.08.2010 BANKA SLOVENIJE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO

Nacionalni preiskovalni urad je včeraj v Ljubljani opravil štiri hišne preiskave v zvezi s sanacijo bank iz konca leta 2013. Pod drobnogled so po več prijavah oškodovancev vzeli sum neupravičeno izrečenega izrednega ukrepa prenehanja obveznosti banke, neuradno prav ravnanje Banke Slovenije pri izbrisu podrejenih obveznic NLB, poročajo Finance.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je včeraj poslal pismo predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju in slovenskemu državnemu tožilstvu, v katerem je izrazil uradni protest zaradi, kot je poudaril, nezakonite zaplembe informacij ECB. Slovenske oblasti je pozval, naj odpravijo to kršitev, je poročal Wall Street Journal.

Danes pa so iz Društva Mali delničarji Slovenije, ki ga vodi Rajko Stanković, sporočili, da bodo proučili možnost kazenskega pregona Draghija. “G. Draghi je namreč včeraj, po izvedenih hišnih preiskavah posredoval protestno pismo, v katerem se sklicuje na zaupnost dokumentov ECB in hkrati žuga slovenskim organom pregona, da nimajo pravice dostopati do navedene dokumentacija, saj naj bi ta bila zaščitena na podlagi zakonodaje EU. Prvovrstno sprenevedanje g. Draghija je žalostno za funkcijo, ki jo zaseda, saj bi ravno predsednik ECB moral prvi podpreti slovenske organe pregona in sodno vejo oblasti, da se v najkrajšem možnem času razčisti z vsemi pomisleki in dvomi, ki so bili v zadnjih dveh letih in pol obelodanjeni v javnosti,” so zapisali.