četrtek, 18 aprila, 2024
DomaLokalnoDRPD Nm s pevskimi in plesnimi delavnicami v Sarajevu

DRPD Nm s pevskimi in plesnimi delavnicami v Sarajevu

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) je v sodelovanju s Slovenskim društvom Cankar iz Sarajeva v glavnem mestu Bosne in Hercegovine minuli konec tedna, od 31. marca do 2. aprila 2022, pripravilo pevske in plesne delavnice.

Ob intenzivni konverzaciji v slovenskem jeziku, ki je vedno toplo sprejeta v Sarajevu, so člani društva v treh dneh spoznali slovenske ljudske in umetne pesmi ter različne plese. Prvi dan oz. na začetku delavnic so zbrane pozdravili predsednica društva Cankar Verica Džindo, ki je prisrčno pozdravila goste iz Slovenije ter poudarila, da je v današnjih dneh zelo pomembna tudi sprostitev, saj vsakodnevno hitenje ob službenih in zasebnih obveznostih vpliva tudi na naše zdravje. To pa je v pokoronskem času zelo ranljivo, zatorej so tovrstne delavnice več kot dobrodošle. Prisrčne pozdrave za vse udeležence delavnic – v treh dneh se je zvrstilo več deset tečajnikov – je iz Novega mesta prinesla predsednica DRPD Branka Bukovec.

Kot vedno je z Dolenjske prinesla še številne dobrote, saj tudi na ta način prinesemo med sarajevske rojake nekaj domačega. Med svojim iskrivim nagovorom se je spomnila dosedanjega sodelovanja z društvom Cankar, ki je dolgo že več kot 30 let. Vse skupaj sta podčrtala slovenski veleposlanik v Sarajevu Damijan Sedar ter pooblaščeni minister Zvone Žigon. Oba sta izrazila upanje, da se bo tovrstno sodelovanje DRPD in Društva Cankar nadaljevalo vsaj še naslednja tri desetletja, saj so vsi dogodki, ki jih skupaj pripravljata obe društvi, odlično obiskani in puščajo trajne sledi tako med domačini v Sarajevu kot med vsemi, ki obiskujemo bosansko prestolnico. Zahvalila sta se neutrudni predsednici Branki Bukovec in ji izkazala priznanje za vse ideje, zamisli in izpeljane projekte, ki jih DRPD že tako dolgo in neutrudno pripravlja v Sarajevu.

Po uvodnem delu pa se je v čudoviti dvorani Ivane Kobilca na veleposlaništvu RS v Sarajevu začelo zares … Novomeški prostovoljki Danijela Hočevar in Tjaša Zierkelbach sta začeli vsaka svojo delavnico. Danijela je potomka venezuelskih Slovencev in je prišla v Slovenijo ob zadnji repatriaciji pred dvema letoma. Doma v Venezueli je imela svojo plesno akademijo, ki jo je ustanovila po uspešno zaključenem študiju plesnih in gibalnih umetnosti na univerzi Los Andes, v Novem mestu in po drugih krajih v Sloveniji in tujini pa poučuje orientalski ples, balet, sodobni ples in salso. Je aktualna državna prvakinja Slovenije v kategoriji orientalskih plesov. Danijela je svoje tečajnike naučila, kako se primerno ogrejemo za ples, nato pa so v treh intenzivnih dneh osvojili osnove salse, bačate in merenge. Tjaša pa je po študiju glasbene pedagogike začela poučevati tako otroke kot odrasle in je s svojimi glasbenimi delavnicami zelo uspešna in priljubljena. To se je pokazalo tudi na tem tečaju, saj so se člani Društva Cankar naučili pravilnih tehnik dihanja, sproščanja in seveda petja. Naučili so se kar nekaj novih pesmi, kar so na koncu vsi skupaj tudi pokazali.

Plesne in pevske delavnice bomo v Sarajevu zagotovo ponovili, saj so se izkazale za popoln zadetek v polno – tečajniki so dobili novo znanje, družili so se s slovenskima učiteljicama petja in plesa, še ena prostovoljka Nina Štampohar iz DRPD, profesorica slovenskega jezika, pa je z vsakim tečajnikom spregovorila še o najbolj perečih jezikovnih problemih, ki se sčasoma naberejo v vsakem izmed nas.
(Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča